Депутатите от Държавната дума в Русия одобриха законопроект с поправки в закона за образованието, от които следва участието на учениците в обществено-полезния труд да е задължително.

Както съобщава пресслужбата на Държавната дума законопроектът има за цел да формира у учениците "трудолюбие и отговорно отношение към труда и неговите резултати".

Учениците ще бъдат задължени да участват в общественополезен труд, предвиден по образователната програма и с отчитане на възрастовите и психофизичаските особености. Също така се предвижда да се поддържа чистота и ред в образователните организации.

Като пример за труд се дават поддържането на дърветата и градините на териториите около училището, художественото оформление на класните стаи и училищната среда за различни мероприятие, помощ в работата на библиотеката.

От 2023 г. в руските училища ще бъде въведено начално военно обучение

От 2023 г. в руските училища ще бъде въведено начално военно обучение

Решението е на Кремъл

Във все още действащият вариант на Закона за образованието е записано ,че е забранено да се привличат ученици към трудова дейност, която не е предвидена като част от образователната програма. Поправките, приети на първо четене, изрично предвиждат отмяната на тази норма.

Веднага след началото на войната в Украйна руските власти започнаха да внасят и приемат различни изменения в образователните наредби с цел възпитание на учениците и студентите. Например от 1 септември 2022 г. учебната седмица започва с изпълнение на химна и вдигане на държавния флаг. Също така в училищата се провеждат "Разговори за важното", в рамките на които часове се разговаря и за "специалната военна операция". От 2023 г. в руските училища започва курс и по начална военна подготовка.

Британското разузнаване отчита все по-милитализирана атмосфера в Русия

Британското разузнаване отчита все по-милитализирана атмосфера в Русия

В страната умишлено се напомня за СССР