Номинираният за грузински премиер, Иракли Кобахидзе, обвини Украйна, заявявайки, че Киев иска да пренесе конфликта на грузинска територия след откриването на камион, превозващ експлозиви и пътуващ към Русия, предава Ройтерс.

Грузинската Служба за държавна сигурност съобщи, че заловила скрити експлозиви, които били натоварени от Украйна и преминали през Румъния, България и Турция, с намерение да достигнат до руския град Воронеж. Този инцидент напомня на взривяването на Кримския мост през октомври 2022 г., за което Русия твърди, че е извършено от Украйна с използването на експлозиви, скрити в камион, изпратен от Украйна и преминал през няколко други държави.

Иракли Кобахидзе коментира случая, като заяви: "Това за пореден път потвърждава нещо, което високопоставени представители на украинското правителство по принцип открито заявяват, че са искали и вероятно все още искат: втори фронт в нашата страна." Тези думи бяха цитирани от "Интерпреснюз".

Иракли Кобахидзе беше номиниран за грузински премиер след оставката на министър-председателя Иракли Гарибашвили преди изборите тази година.

Отговорът на Украинското посолство по отношение на този инцидент беше, че разглежда обвиненията на грузинската Служба за държавна сигурност, свързани с участието на украински граждани в незаконни дейности. В същото време те призоваха Тбилиси да не политизира случая, съобщава агенция Ройтерс.

Украйна отхвърли обвиненията за подготвян преврат в Грузия

Украйна отхвърли обвиненията за подготвян преврат в Грузия

Тбилиси по-рано хвърли обвинения, но без доказателства