Знаехме, че ще има опит за преврат в Турция. Това обяви пред БНТ турският журналист и експерт по близкоизточните въпроси Дениз Бюстани от в-к "Айданлък" и ТВ "Улусал канал". В интервю пред специалния пратеник на националната телевизия в Турция Иво Никодимов, Бюстани обясни, че опитът за преврат е извършен по-рано, отколкото са мислели. Смятало се, че ще бъде извършен през септември.

Турският журналист разказва, че в броя на вестник „Айданлък” от 1 юли били предвидили, че се организира оранжев преврат с централа в Америка. В крайна сметка обаче това се случило по-рано. Заглавието било „През септември преврат срещу сарая”. По думите на Дениз Бюстани опитът за преврат е спрян от генерали патриоти. Той е категоричен, че превратът е предотвратен не само от народа, но и чрез генералите – заедно с генералния щаб и хората до началника на генералния щаб.

Бюстани също смята, че зад опита за преврат стои организацията на Фетхуллах Гюлен. Той е извършен от генерали, които са били назначени на мястото на командирите, несправедливо съдени чрез Ергенекон и Чук, които бяха организирани от Фетхуллах Гюлен, обяснява още журналистът.

Случило се обаче така, че пристигнал пратеник на Путин. Александър Дугин бил в Турция на 15 юли, а опитът за преврат станал на 16 юли. Дениз Бюстани уточни, че времето не е избрано само заради Дугин.

Той допълни, че подобряването на отношенията с Русия било сигнал, че и отношенията със Сирия ще се подобрят. Отношенията с Иран също се подобрили. Турция се сближила и с централното правителство в Ирак. Бюстани подчерта, че всичко това има значение.

Освен това той изтъкна, че превратите се правят през нощта, а не в 21.30 или 23.00 часа през нощта. По думите му външните сили били притискани от времето и те искали „колкото се може по-рано да довършат тази работа, за да развалят международните отношения на Турция”. Журналистът изразява задоволството си от неуспеха.

Той уточни, че партията Ватан, в която членува, категорично застава срещу Ердоган. Въпреки това в случая застават зад правителството и Ердоган.

Пратеникът на БНТ Иво Никодимов разказва, че след опита за преврат Анкара изглежда като град, който се е завърнал към нормалния си начин на живот. Това обаче е само на повърхността. По нея ври и кипи.