Прокуратурата в Житомирска област в Украйна обяви, че е предала на съд свещеник, за когото прокурорите твърдят, че е проповядвал проруска пропаганда. Обвиняемият не принадлежи към православната църква в канонично подчинение на Москва, а към Римокатолическата църква, съобщава Би Би Си.

Според прессъобщение на прокуратурата 50-годишният свещеник още през пролетта, след богослужението на Цветница, "давал наставления на енориашите, налагайки своите убеждения" и по-специално поставил под въпрос информация за престъпленията на руските войници в Буча.

"Обвиняемият отрече въоръжената агресия на Руската федерация срещу украинския народ, умишлено поддържаше вражески пропагандни теории и ги разпространяваше сред енориашите", се казва в изявление на прокуратурата.

Подобни действия в Украйна попадат в състава на алинея 1 на член 436-2 от Наказателния кодекс относно "оправдаването, признаването за законосъобразно, отричането на въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна". Съгласно този член съдът може да наложи наказание от поправителен труд до лишаване от свобода до три години.

Припомняме, че Службата за сигурност на Украйна проведе мащабна акция от обиски в църкви и и манстири на Украинската православна църква, която до скоро беше подчинена на Московската патриаршия. Украинските спецслужби търсеха пропагандна лиртература и други проруски материали, както и проверяваха за връзки на духовенството с Москва, като само през първите няколко дни са проверени 350 църкви и 850 души. По време на обиските бяха открити пропагандна литература, медали за "освобождението на Крим", руски паспорти и символи на сепаратистките републики Луганск и Донецк.След обиските бяха наложени санкции на някои епископи за проруска пропаганда.

Украйна разследва епископ за дейност в интерес на Русия

Украйна разследва епископ за дейност в интерес на Русия

Той е роден и е учил в Русия