Върховният съд на Южна Корея постанови, че моралните и религиозните убеждения са основателни причини да се отказва задължителната военна служба в страната, в казус, който засяга стотици добросъвестни хора, които отказват да служат в армията, съобщава "Франс прес".

Около 65 години след края на Корейската война, почти всеки физически годен южнокореец между 18 и 35 години трябва все още да отбие около 2 години военна служба.

Всеки, който отказва повиквателната за армията, обикновено бива вкарван в затвора за 18 месеца, а повече от 19 000 добросъвестно отказали военната служба са били вкарани в затвора от 1950 г. насам, повечето от тях от сектата "Свидетели на Йехова".

Ала Върховният съд отмени присъдата на добросъвестно отказал, месеци след историческо определение на конституционния съд, че властите трябва да осигурят алтернатива на наборната военна служба.

В центъра на въпросния казус е член на "Свидетели на Йехова", който получил повиквателна през 2013 г., но отказал и е бил осъден на първа инстанция и е загубил първоначалното си обжалване.

"Мнозинството от съдийския състав на Върховния съд смята, че добросъвестното възражение е... основателна причина (за отказ от военна повинност)", изтъкна председателят на Върховния съд на Южна Корея Ким Мионг-су.

Наказването на добросъвестно отказващи "военна повинност на основание религиозна вяра, с други думи, свобода на съвестта, се смята за прекалено ограничение на свободата на съвестта на дадено лице", добави шефът на съда.

Решението, прието с 9 гласа "за" и 4 гласа "против", отмени предишно решение на Върховния съд отпреди 14 години.

34-годишният член на "Свидетели на Йехова" заяви, че е отказал да влезе в казармата, защото това е против учението на Библията. "Библията казва, че всеки, който вади нож, от нож умира", коментира той.