Ръководителят на т. нар. частна военна компания (ЧВК) "Вагнер", бизнесменът Евгений Пригожин, потвърди, че Лемехани Ниренда, 23-годишен студент от Замбия, се е сражавал като част от паравоенната групировка и е загинал в Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

За смъртта на замбиеца в Украйна е станало известно през ноември, а властите на африканската държава са поискали от Москва спешни обяснения за смъртта на своя гражданин.

Лемехани Ниренда "умря като герой", според думите на Пригожин, предаде пресслужбата на неговата компания "Конкорд". Според него замбиецът е един от първите, нахлули във вражеските окопи, проявявайки смелост.

Преди да влезе във войната, студентът от Замбия е излежавал деветгодишна присъда в Русия за престъпление, свързано с наркотици. Семейството му каза, че не знае как е бил вербуван или дали е това е станало с принуда.

В публикация в групата във "Фейсбук" "Замбийци в Москва" пише, че младежът е следвал ядрено инженерство в Москва. 

Пригожин каза, че "си спомня добре този човек" и e разговарял с него. Според Пригожин замбиецът доброволно се е съгласил да да се бие в редиците на ЧВК "Вагнер".

Пригожин и други представители на паравоенната групировка обикалят руските затвори през последните месеци, опитвайки се да привлекат затворници във войната в Украйна, предлагайки амнистия в замяна на участие в бойните действия в Украйна.

Би Би Си прави уточнение, че не е в състояние своевременно да се проверят обстоятелствата около смъртта на Ниренда и твърденията на Пригожин за доброволното му участие във войната.

Питат главния прокурор на Русия за затворниците на фронта

Питат главния прокурор на Русия за затворниците на фронта

Не е ясно на какво основание те са освободени