Външните министри на страните от ЕС ще обсъдят в понеделник нови санкции срещу Москва заради арестите на Алексей Навални и на негови симпатизанти в Русия, предаде БНТ.

Върховният представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел заяви, че следи с безпокойство събитията в Русия. Той изрази съжаление заради масовите арести и непропорционалното използване на сила от руските власти, спирането на интернет и на телефонни връзки.

ЕС осъжда задържането на Навални

ЕС осъжда задържането на Навални

Лидерите настояват за незабавното му освобождаване...

Някои държави в ЕС настояват още в понеделник министрите да вземат решение за въвеждане на нови санкции срещу Русия.

Вчера председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разговаря по телефона с Владимир Путин. Той призова за пълно и безусловно зачитане на правата на Навални и е информирал Путин, че ЕС е единен в призива си за бързото му освобождаване, както и за разследване при пълна прозрачност на покушението срещу него.

Припомняме, премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева осъдиха задържането на Алексей Навални. Президентът Румен Радев запази мълчание за ареста на опозиционера, а според лидера на БСП Корнелия Нинова, това е вътрешен въпрос на Русия.

Захариева в "Туитър": Осъждаме арестите на мирни демонстранти в Русия

Захариева в "Туитър": Осъждаме арестите на мирни демонстранти в Русия

"Призоваваме да бъдат незабавно освободени"

44-годишният Алексей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок. Предполага се, че арестът е извършен по лична по заповед на президента на Русия Владимир Путин.