Осъждаме арестите на мирни демонстранти, подкрепящи Алексей Навални в цяла Русия, и призоваваме да бъдат незабавно освободени, написа в "Туитър" вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Свободата на мирен протест трябва да бъде зачитана", обясни тя.

По-рано премиерът Бойко Борисов докато се разхождаше в Сливница призова президента Румен Радев да заеме позиция за ареста на Навални.

"Проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Бойко Борисов", отговори президентът.

Денс руската полиция задържа Юлия Навални в събота в Москва, докато тя протестира срещу ареста на съпруга си. В цялата страна се провеждат около 90 митинга. Най-малко 1090 души, включително политик, са задържани, според мониторга на протеста от OVD-Info.

44-годишният Алескей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца.

Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Русия заяви в петък, че TikTok е изтрил някои от така наречените нелегални публикации, популяризиращи протести през уикенда.

Преди това, руските власти задържаха петима съветници на затворения Навални и предупредиха социалните медии да не разпространяват онлайн призиви за организиране на протести.

Шарл Мишел се обади на Путин: Навални незабавно да се освободи

Шарл Мишел се обади на Путин: Навални незабавно да се освободи

"Русия трябва спешно да пристъпи към пълно и прозрачно разследване на атентата срещу него"