Ситуацията в Украйна обсъдиха вчера в телефонен разговор външните министри на Великобритания, САЩ, Германия и Франция. 

За това съобщи министърът на външните работи на Обединеното кралство Лиз Тръс в "Туитър".

"С нашите съюзници се обединихме, че всяка инвазия би била огромна стратегическа грешка с тежки последици за руското правителство", написа Тръс.

От своя страна, френският външен министър Жан-Ив льо Дриан написа в "Туитър", че страните са обсъдили и отношенията с Русия.

Захарова: САЩ никога не са плащали за защита на свободата

Захарова: САЩ никога не са плащали за защита на свободата

Така отговори на Джо Байдън

"Имах телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, германския външен министър Аналена Бербок и външния министър на Обединеното кралство Лиз Тръс. Поддържаме нашата колективна бдителност по отношение на напрежението с Русия: деескалацията трябва да се превърне в действия, диалогът продължава", написа той.

Според Държавния департамент на САЩ, висшите дипломати са обсъдили и антируските санкции, които да бъдат наложени в случай на предполагаема руска инвазия в Украйна.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза в изявление, че разговорът е бил насочен към координиране на "прилагането на огромните последици и тежките разходи, които ще бъдат наложени, ако Русия нахлуе в Украйна".

"Всички страни изразиха решителна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и ангажимента за силна трансатлантическа координация за противопоставяне на заплахите на Русия срещу Украйна и европейската сигурност", се казва в изявлението.

Опасенията относно предполагаемата подготовка на Москва за инвазия в Украйна напоследък стават все по-чести на Запад и в Киев. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи тези изявления като празна и безпочвена ескалация на напрежението, като подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого. В същото време прессекретарят на Кремъл не изключи възможни провокации за оправдаване на подобни твърдения и предупреди, че опитите за насилствено разрешаване на украинския конфликт ще доведат до изключително сериозни последици.

Байдън: Готови сме и за дипломация, и за възможна агресия от Русия

Байдън: Готови сме и за дипломация, и за възможна агресия от Русия

САЩ все още не са потвърдили за изтеглените руски войски от границата с Украйна