Европа не може да си позволи "сиви зони" в сигурността, това каза външния министър на Германия Аналена Бербок, предаде ДПА.

Страните от Западните Балкани заслужават силна подкрепа по пътя си към Европейския съюз, като се има предвид рискът, който идва от Москва за стабилността на региона, каза още министърката.

Войната между Русия и Украйна прави разширяването на ЕС в Западните Балкани геополитическа необходимост, още коментира Бербок.

Тиери Бретон подготвя ЕС за "режим на военна икономика"
Обновена

Тиери Бретон подготвя ЕС за "режим на военна икономика"

ЕК предлага специален фонд в размер на 100 милиарда евро за отбранителни проекти

Аналена Бербок се срещна с президента и министър на външните работи на Черна гора Яков Милатович и Филип Иванович в столицата Подгорица.

В региона на Западните Балкани се включват страните Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Северна Македония, Косово и Черна гора.

Германският министър иска да се забърза темпото за приемане на тези страни в ЕС, особено на Черна гора и Босна и Херцеговина, понеже и Русия, и Китай се борят за влияние в този регион.

Черна гора е с огромен дълг към Китай , заради реконструкцията на магистрала, която трябва да свързва Черна гора със Сърбия (магистралата трябва да е от гр. Бар на Адриатика до Белград и да е готова до 2030 година). Германският министър отчита това като грешка на Европа, че не е подпомогнала големи инфраструктурни инвестиции, където са били нужни.

ЕС призовава страните от Западните Балкани по най-бързия начин да изпълнят реформите, които са необходими за присъединяването им към съюза.

Брюксел вижда Черна гора най-напред в списъка, но всичко се случва много бавно. Босна и Херцеговина получи статут на държава кандидат през 2022 година, но преговорите тепърва предстоят. 

Президентът на Черна гора изрази надежда за членство в ЕС през 2028 г.

Президентът на Черна гора изрази надежда за членство в ЕС през 2028 г.

Разширение на Балканите