Украинският външен министър Павло Климкин обяви, че подава оставка, като в понеделник той ще изпрати писмо по въпроса на Върховната рада и на новия президент на Украйна Володимир Зеленски, съобщават украинските медии.

"Както обещах, току-що написах заявление за оставка, в понеделник в деня на встъпването в длъжност (на Зеленски) ще го изпратя във Върховната рада и на новия президент. Смятам, че така е правилно. Правилно от гледна точка на нормалната политическа култура, защото имаме нужда от нея", изтъкна Климкин в заснето на видео обръщение, публикувано на страницата му във "Фейсбук".

В понеделник ще се състои инаугурацията на новоизбрания президент. Съгласно Конституцията кандидатите за поста външен министър, както и военен министър се предлагат за утвърждаване от Върховната рада от страна на президента. Климкин заяви по-рано, че възнамерява да подаде оставка веднага след инаугурацията, за да даде възможност на новия президент да назначи новия външен министър.

Управляващата коалиция в Украйна се разпадна

Управляващата коалиция в Украйна се разпадна

"Народен фронт" напусна фракцията

"Разбирам какво искат украинците, но също така разбирам какво светът очаква от нас и имам много различни идеи, така че се надявам да ги изпълня. Затова отивам напред, отивам в политиката, отивам във Върховната Рада на Украйна, разбира се, с екипа, с който споделям ценностите, принципите, емоциите и визията, как да продължим напред", каза още Климкин, с което даде заявка за участие в следващите парламентарни избори, които може да са скоро, след като по-рано днес управляващата коалиция се разпадна.