Въоръжен мъж, който иска да получи парите си депозирани от него и замразени от неговата банка, взе неопределен брой заложници в четвъртък във Федералната банка на Ливан, съобщи източник от службите за сигурност пред Ройтерс.

Ливанските банки са ограничили тегленето на твърда валута за повечето свои вложители по време на тригодишния финансов срив в страната, като повече от 3/4 от населението живее на ръба на бедността, въпреки, че много хора имат средства, вложени на депозит в ливански банки, които не могат да изтеглят.

Мъжът е влязъл в клон на Федералната банка на Ливан в квартал Хамра в Западен Бейрут малко преди обяд в четвъртък с огнестрелно оръжие, са съобщили от службите за сигурност пред Ройтерс.

Някои клиенти в банката са успели да избягат, преди той да затвори вратите, като засега не се уточнява колко клиенти или служители има в клона.

Впоследствие са били произведени два изстрела, според ливанската медия Al-Jadeed.

Свидетел на Ройтерс описва брадат мъж в черна риза зад затворения вход на банката да говори с няколко мъже в цивилни дрехи отвън.

"Нека ми върнат парите! - викал той.

През октомври 2019 г. демонстрации принудиха правителството на Саад Харири да подаде оставка.

Катастрофалната експлозия в пристанището в Бейрут на 4 август 2020 г. уби повече от 200 души и остави огромни следи от щети.

Икономическата криза се влоши поради загубата на стойност на местната валута спрямо долара, източването на валутните резерви на страната и причиняването на сериозен недостиг на гориво.

Прекъсването на електрозахранването е също често срещано явление в страната, като понякога няма ток по 20 часа на ден.

Блокирането на зърнените доставки от Украйна заради руското нахлуване там допълнително усложни ситуацията в страната, тъй като Ливан традиционно купува жито и други зърнени храни именно от Украйна.

Цял Ливан остана без ток

Цял Ливан остана без ток

Не достига гориво за електроцентралите, надигнаха се протести…