Върховният съд на Бразилия постанови в събота, че всички пристигащи в страната трябва да представят документ, че са били ваксинирани срещу коронавирус, предаде АП. Решението на съдия Луш Роберту Барозу оспорва решението на правителството, което се противопостави на задължителната имунизация срещу вируса.

Решението на Барозу обаче трябва да бъде разгледано от всички 11 съдии от Върховния съд следващата седмица.

Бразилия подкрепя ваксинацията, но не и COVID паспортите

Бразилия подкрепя ваксинацията, но не и COVID паспортите

Това заяви бразилският президент Жаир Болсонару пред Общото събрание на ООН

Федералното правителство обяви във вторник, че пътуващите, пристигащи в Бразилия, не трябва да представят документаза ваксина, но ще трябва да преминат петдневна карантина. В решението си по петиция, подадена от партията Network Sustainability, Барозу каза, че наблюдението на карантините на хиляди пътници би било твърде трудно и би изложило бразилците на риск. Насърчаване на антиваксинационния туризъм представлява непосредствен риск, заявява Барозу в решението си.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонару, известен скептик относно вируса, твърди, че тези, които подкрепят използването на сертификати за ваксини, искат да ограничат свободите на населението. Къде е нашата свобода? Предпочитам да умра, отколкото да загубя свободата си, заяви Болсонару във вторник.

Омикрон засечен и в Бразилия

Омикрон засечен и в Бразилия

Тревожни данни

Срещу Болсонару се водят дела за омаловажаването на ситуацията, като той отхвърля обвиненията.

Повече от 616 000 души са починали от COVID-19 в Бразилия, като страната е на второ място по този показател.

Разпространението на вируса намаля през последните месеци и средната стойност на починали с вируса за седем дни в нацията се приближава до 200 смъртни случая на ден. Но много от големите градове в Бразилия, включително Рио де Жанейро, затегнаха мерките за новогодишните си празненства поради опасения от ново разпространение на вируса.

Припомняме, че Бразилия стана 20-ата страна в света, която съобщи за откриването на нов щам COVID-19 Омикрон. Бразилското правителство наложи ограничения за полети от Южна Африка и пет други страни в Южна Африка в понеделник.