Върховният представител в Босна и Херцеговина Кристиан Шмид във вторник наложи промени в избирателния закон на страната преди изборите през октомври, за да гарантира неговата цялост, включително забрана на осъдени военнопрестъпници да се кандидатират за избираеми длъжности, предава Ройтерс.

Бившият германски политик Кристиан Шмид каза, че целта на "пакета за почтеност" е да се възстанови доверието на избирателите чрез мерки като електронно сканиране, преброяване на бюлетините и идентификация на избирателите, както и да направи избирателните комисии по-професионални.

Промените ще повишат и сигурността при боравенето с изборни материали преди и след гласуването и действията за предотвратяване на манипулиране на избирателите.

Предишните избори в Босна бяха помрачени от съобщения за нередности и измами, а международните наблюдатели от десетилетие настояваха за реформи.

Шмид каза, че в светлината на кандидатурата на Босна и Херцеговина за започване на преговори за членство с Европейския съюз, той компенсира бездействието на местните политици.

През декември той призова съперничещите босненски сръбски, хърватски и бошняшки лидери да променят изборния закон в съответствие с международните насоки, за да осигурят прозрачен, честен и надежден изборен процес.

Хърватските лидери поставиха промените в зависимост от по-широка реформа на вота за тричленното председателство, като изискват само хърватите да гласуват за техните кандидати, а не всички хора, живеещи в босненско-хърватската федерация, босненски регион, който те споделят с бошняци.

Сърбите също не бяха ентусиазирани от промените, като техният лидер Милорад Додик каза във вторник, че Република Сръбска, босненска област, която той ръководи, няма да приеме промените, наложени от Шмид.

Босненските сърби не признават Шмид за върховен представител, заявявайки, че той не е одобрен от Съвета за сигурност на ООН.

Кристиан Шмид: Политиката на Додик е предизвикателство за Дейтънското споразумение

Кристиан Шмид: Политиката на Додик е предизвикателство за Дейтънското споразумение

Той предупреди Сърбия и Хърватия да не се месят в делата на Босна и Херцеговина

Прилагането на промените бележи втория път, когато Шмид, който има обширни правомощия като международен върховен представител в Босна и Херцеговина, се намесва в изборното законодателство на страната.

Той промени изборния закон през 2022 г., за да преодолее задънената улица при формирането на регионално правителство след парламентарните и президентските избори.

Шмид каза, че решението му ще изпълни един от 14-те приоритета, определени от Европейската комисия за Босна и Херцеговина да започне преговори за членство с Европейския съюз, след като миналата седмица Съветът на ЕС покани балканската страна за начало на преговори.

ЕС иска бързи реформи от Босна и Херцеговина, за да започнат преговорите за присъединяване

ЕС иска бързи реформи от Босна и Херцеговина, за да започнат преговорите за присъединяване

Страната трябва да изпълни 14 приоритета, определени от ЕК през 2019 г