Върховният съд на Гърция нареди разследване след разкритията, че повече от 30 политици, журналисти и бизнесмени в страната са били обект на държавно наблюдение. Това съобщи АФП, като цитира свой източник от правосъдието.

Редакторът на левия седмичник Documento Костас Ваксеванис, който разпространи твърденията, ще даде показания в понеделник.

Седмичникът в събота съобщи, че списъкът на подслушваните лица включва бившия премиер Антонис Самарас, настоящите членове на кабинета,  корабния магнат Вангелис Маринакис, собственик на футболните клубове Олимпиакос и Нотингам Форест.

Шпионски софтуер, известен като Predator, е използван незаконно заедно с технология, използвана от гръцката държавна разузнавателна агенция EYP.

Влиятелни членове на консервативната "Нова демокрация", потенциални съперници във всяко бъдещо лидерско предизвикателство на премиера Кириакос Мицотакис, са били сред атакуваните, писа вестникът.

Гръцкият премиер взема драстични мерки срещу подслушването

Гръцкият премиер взема драстични мерки срещу подслушването

Забранява се закупуването на шпионски софтуер

Правителството омаловажи доклада като липса на доказателства, но въпреки това призова съдебните власти да разследват.

Documento, който има тесни връзки с основната опозиционна партия "Сириза", предостави информацията си на "двама души с ключови роли в наблюдението".

В петък комисия на Европейския парламент (ЕП), разследваща подслушванията в Гърция и други държави от ЕС, призова за по-задълбочено разследване на случая.

Гръцката парламентарна комисия, създадена за разследване на скандала, се провали след месец и критиците казаха, че не е успяла да призове ключови свидетели.

Припомняме, че аферата избухна през юли, когато Никос Андрулакис - евродепутат и лидер на гръцката социалистическа партия - подаде жалба срещу предполагаеми опити за подслушване на мобилния му телефон с помощта на шпионски софтуер Predator.

След дни стана ясно, че Андрулакис е бил наблюдаван отделно от гръцкото разузнаване, преди да стане лидер на ПАСОК, третата по големина партия в страната.

Гръцкият парламент гласува за разследване по шпионския скандал

Гръцкият парламент гласува за разследване по шпионския скандал

Разкритията за послушвани телефони на опозицията разтърсиха правителството на Мицотакис

Двама гръцки журналисти и друг високопоставен опозиционен политик също твърдят, че са били наблюдавани.

Скандалът доведе до оставките през август на шефа на гръцкото разузнаване, както и на близък помощник и племенник на премиера.

Гръцкото правителство категорично отрече да е използвало незаконен софтуер за наблюдение. То призна, че държавното разузнаване е следило Андрулакис, без да разкрива причината.

Мицотакис обеща със закон да забрани използването на незаконно подслушване.

Но критиците отбелязват, че едно от първите му действия, когато стана министър-председател през 2019 г., беше да прикрепи националната разузнавателна служба към личния си кабинет.

Шпионският скандал в Гърция - премиерски извинения и оставки по високите етажи на властта

Шпионският скандал в Гърция - премиерски извинения и оставки по високите етажи на властта

Подслушван е бил лидера на ПАСОК