Върховният съд на САЩ даде на демократите потенциално предимство в борбата за Конгреса през 2024 г. с изненадващото си решение в четвъртък, което постави под съмнение конституционността на избирателните райони, съставени от републиканците в южните щати на страната.

В решението с гласовете на 5 срещу 4 съдии, съдът се произнесе в полза на чернокожите избиратели, които оспориха изготвената от републиканците избирателна карта в щата Алабама. Съдът установи, че Алабама е нарушила Закона за избирателните права от 1965 г., забраняващ расовата дискриминация при гласуване.

Това може да принуди Алабама да промени седемте си избирателни района за Камарата на представителите, като добави два района с черни мнозинства или почти мнозинства. Анализаторите смятат, че това ще увеличи шансовете на демократите да спечелят места в Юга, където гласуването често се разделя по расови линии.

Политическият доклад на Cook, непартийна група за изборен анализ във Вашингтон, посочи, че две места в Конгреса в Алабама и две в Луизиана сега са "спорни", което означава, че всяка от партиите може да ги спечели. Преди това четирите места се смятаха за здраво контролирани от републиканците.

Също така се посочва, че едно от състезателните места в Северна Каролина сега е в полза на демократите.

В момента републиканците контролират Камарата на представителите с тясно мнозинство от 222-212, така че дори малки промени в избирателната карта могат да окажат влияние.

Демократите твърдят, че решението ще им даде по-голям шанс да възвърнат контрола над Камарата при изборите през ноември 2024 г.

Сюзън ДелБейн, председател на предизборния отдел на демократите в Камарата на представителите, заяви: "Това решение ще влияе на преразпределението на силите в цялата страна и ще помогне за създаването на Камара на представителите, която отразява по-добре многообразието на нашата нация."

Републиканците заявиха, че това няма да повлияе на техните перспективи.

Джак Пандол, говорител на кампанията на републиканците, коментира: "Прозрачната политическа стратегия на демократите за манипулиране на играта е да се съдят, докато стане синьо." (със синьо в САЩ означавт районите, спечелени от демократи -бел.ред.)

Конгресменът Тери Сюел, единственият демократ в делегацията на Конгреса на Алабама, заяви пред журналисти, че очаква щатът да преразгледа избирателните си райони преди изборите през 2024 г. Тя добави, че някои сигурни гласоподаватели на демократите вероятно ще бъдат преместени от нейния район към новото място.

Избирателните райони се пренареждат на всеки десет години, за да отразят промените в населението, измерени чрез национално преброяване. Решението от четвъртък може да има последици и за други правни предизвикателства срещу избирателните карти, съставени от републиканците.

Майк Пенс започва кампанията си с критики към Тръмп

Майк Пенс започва кампанията си с критики към Тръмп

Бившият вицепрезидент обвини Тръмп, че е изоставил консервативните ценности