Върховният съд на САЩ осъди Судан, като постанови, че африканската нация не може да избегне наказателна отговорност в съдебни дела, обвиняващи в съучастие в атентатите на Ал Кайда през 1998 г. срещу американските посолства в Кения и Танзания, при които загинаха 224 души, съобщава "Ройтерс".

Наред със стотици ранени и роднини на хора, убити при атентатите, съдиите постановиха, отхвърляйки решение на по-долна инстанция от 2017 г.

Делото зависи от становището на Върховния съд на база изменение от 2008 г. на федералния закон, известен като Закон за чуждестранните суверенни имунитети, позволяващ наказателна отговорност. Американският апелативен съд за окръг Колумбия през 2017 г. потвърди отговорността на Судан, но постанови, че изменението е направено след атентатите и не може да бъде приложено със задна дата.

Съдия Нийл Горшуш написа в решението от понеделник, че за исковете, отправени по федералния закон, "Конгресът беше толкова ясен, колкото можеше да бъде, когато разреши на ищците да търсят и спечелят наказателни обезщетения за минало поведение".

Решението също така нарежда преразгледа на решението, че чуждестранните ищци, които съдят Судан съгласно държавното законодателство в Съединените щати, не могат да искат наказателни обезщетения.

От 2001 г. групи ищци предявяват иск във федералния съд във Вашингтон съгласно Закона за чуждестранните суверенни имунитети от 1976 г., който обикновено забранява исковете срещу чужди държави, с изключение на тези, определени от САЩ като държави, спонсори на тероризма - както Судан през 1993 г. Федерален съдия намери Судан за отговорен и присъди на ищците 10,2 милиарда долара, включително $4,3 млрд за наказателни обезщетения.

Судан е изправен пред задълбочаваща се икономическа криза след свалянето от власт през 2019 г. на дългогодишен владетел Омар ал Башир.

Администрацията на президента Доналд Тръмп призова съдиите да се присъединят към ищците, които съдят Судан.

Дванадесет американци бяха убити при нападенията на 7 август 1998 г. В съдебните дела участват 567 души, предимно граждани извън САЩ, които са били служители на правителството на САЩ и техните роднини.

В по-голямата част от съдебните спорове Судан не се яви пред по-долна инстанция, за да се противопостави на обвиненията, че е оказал подкрепа на ислямистката група Ал Кайда. Судан отрече твърденията.

Камионите с бомби, които взривиха извън посолствата в Найроби, Кения и Дар ес Салам, Танзания, отбелязаха първата мащабна атака на Ал Кайда

Помпео обвини международен съд в политическа вендета, защото разследва САЩ

Помпео обвини международен съд в политическа вендета, защото разследва САЩ

САЩ ще защитят своите служители от този "коварен беззаконен съд"