Върховният съд на Турция реши да блокира банковите сметки на прокюрдската Демократична партия на народите, по които тя получава финансова помощ от бюджета, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че съдът продължава изслушванията по дело за закриване на формацията заради предполагаеми връзки с въоръжени групировки.

Ходът срещу Демократичната партия на народите - третата по големина партия в парламента, идва преди парламентарните и президентските избори в страната, които трябва да се проведат до юни и които се очаква да представляват голямо предизвикателство за президента Реджеп Тайип Ердоган.

По информация на Анадолската агенция Конституционният съд е взел решението си с мнозинство от осем до седем членове на съда.

Взривиха офис на прокюрдска партия в Истанбул

Взривиха офис на прокюрдска партия в Истанбул

Часове след атентата в Кайсери, при който загинаха 13 души, а около 60 други бяха ранени

Прокурор заведе дело срещу партията през март 2021 г., като поиска забраната ѝ заради предполагаеми връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), която се счита за терористична групировка от Турция, Съединените щати и Европейския съюз. Демократичната партия на народите отрича да поддържа подобни връзки.

Миналия месец Бекир Шахин, главен прокурор в Касационния съд, поиска блокиране на сметките на формацията, в които тя получава средства от Министерството на финансите, докато продължава делото.

Конституционният съд прие обвинителния акт срещу партията през юни 2021 г. след продължили години репресии при управлението на Ердоган, при които хиляди членове на формацията бяха съдени основно по обвинения, свързани с тероризъм.