Американски военни обявиха, че САЩ се готвят да доставят допълнителни оръжия на сирийската опозиция, след като постигна териториални успехи срещу „Ислямска държава" през последната седмица, цитирани от Ройтерс.

Полковник Стив Уорън, говорителят на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава" в Багдад, заяви пред журналисти, че Демократичните сили в Сирия са си върнали около 255 квадратни километра територия от „Ислямска държава" около село Ал Хаул.

Някои от тези сили включват бойци от Сирийската арабска коалиция, която е получила от САЩ 50 тона боеприпаси в Сирия на 12 октомври.

Уорън добави, че операцията е била подкрепена от 17 въздушни удара на коалицията, при която са убити 79 терористи и са унищожени оръжейни системи на „Ислямска държава" около селото, което се намира до иракската граница.

"Това не е голямо тактическо действие, но ние вярваме, че операцията показва ефективността на нашата програма за предоставяне на подкрепа за тези сили", добави говорителят.

Запитан дали това означава по-голяма доставка на оръжия и боеприпаси, Уорън отговори: „По отношение на снабдяването с оръжия, да. Отговорът е да".

Вашингтон промени стратегията си в Сирия от обучаване на бойци извън Сирия към доставка на оръжия на групи, проверени и одобрени от американски военни командири.