Решението на САЩ да се изтеглят от Парижкото споразумение за климата през миналата година е "опасен абсурд". Това обяви бившият френски премиер Лоран Фабиюс, предупреждавайки, че световният климат се влошава по-бързо, отколкото си представяхме, съобщава "Асошиейтед прес".

Фабиюс, който беше едно от главните действащи лица в преговорите за сключването на Парижкото споразумение за климата през 2015 г., е изтъкнал пред конференция по въпросите на климата, че оттеглянето на втория по големина замърсител в света (САЩ) е "много лош пример" за други страни, които се чудят дали да се придържат към ангажиментите си за ограничаване на емисиите на парникови газове.

Умуват как Парижкото споразумение за климата да стане работещо

Умуват как Парижкото споразумение за климата да стане работещо

От това зависи ограничаването на глобалното затопляне

"Решението на президента Тръмп може да не разруши световното движение за действия в областта на климата, но е много сериозен удар", подчерта Фабиюс, наричайки го "движение срещу времето" за спиране на глобалното затопляне, след като емисиите на въглероден диоксид продължават да се увеличават.

Миналата година беше една от трите най-топли години в историята, предупреди той, а глобалните температури могат да се повишат с 2 градуса по Целзий до 2050 г., половин век по-рано от целта на международната общност.

Ключът към това дали глобалните температури могат да бъдат ограничени зависи от това дали няколко южноазиатски страни следват целта за изграждането на нови електроцентрали, работещи с въглища, посочил още Фабиюс.

Изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение означава още по-гореща планета

Изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение означава още по-гореща планета

Задава се климатична катастрофа

Той каза, че друго предизвикателство е създаването на пътна карта за прилагането на Парижкото споразумение, което се очаква да бъде одобрено през декември на фона на трудни преговори.

Фабиюс е повторил необходимостта от глобален пакт за околната среда, който да попречи на страните да не изпълнят задълженията си за опазване на околната среда.

Вече само САЩ и Сирия не подкрепят Парижкото споразумение за климата

Вече само САЩ и Сирия не подкрепят Парижкото споразумение за климата

След като и Никарагуа го подписа