Висшият административен съд на Франция постанови днес, че полицейските служители трябва ясно да показват значките с техния съответен идентификационен номер, съобщава "Ройтерс". Целта е по-този начин да се подобри разследванието на полицейско насилие.

От Френското правителство се търси все повече отговорност заради жестокостта на полицейските действия по време на протести. По-рано тази година 17-годишният Нахел М. - френски гражданин от алжирски произход - беше застрелян от полицай. Протестът на Жълтите жилетки през 2019 г. също се открои с полицейска жестокост.

Баджът с номера на полицейските служители, известен като RIO, трябва да бъде направен по-голям, така че да се чете, особено когато служителите се намесват в големи събирания, се казва в решението на Държавният съвет (Conseil d'État).

Палежи и грабежи в цяла Франция

Палежи и грабежи в цяла Франция

В Марсилия протестиращи ограбиха оръжеен магазин

Четирите организации за защита на човешките права и синдикатите на юристите, които заведоха случая, твърдят, че разследванията на полицейско насилие често не водят до никъде поради невъзможността да се идентифицират служителите. Според тях това насърчава културата на безнаказаност.

Въпреки че носенето на значките с идентификационен номер е задължително за полицаите от 2013 г., те са твърде малки, не се виждат ясно или са напълно скрити, казват организациите.

Властите трябва да изпълнят съдебното решение в рамките на 12 месеца.

Допълнителни полицейски сили са разположени в Париж

Допълнителни полицейски сили са разположени в Париж

Протести срещу полицейското насилие

Във вторник Парламентарната асамблея на организацията по правата на човека на Съвета на Европа изрази загриженост относно големия брой ранени по време на протестите във Франция и призова за реформа на органите на полицейския инспекторат в страната.

В резолюцията се отбелязва, че съдебните производства срещу полицаи за насилие отнемат много време или се прекратяват, често понеже не е установена самоличността на извършителя, както и защото липсва прозрачност относно броя на санкционираните полицаи.

„Жълти жилетки” разграбват магазини в Париж при сблъсъци с полицията

„Жълти жилетки” разграбват магазини в Париж при сблъсъци с полицията

Френските власти са мобилизирали над 5000 полицаи