Въздушното пространство на Молдова ще бъде затворено през целия период на извънредното положение, което беше въведено в страната на 24 февруари за срок от 60 дни. Това съобщиха от Министерството на гражданското въздухоплаване на бившата съветска република, цитирани от ТАСС.

"Въздушното пространство на Република Молдова ще остане затворено за времето на извънредното положение, за да се гарантира безопасността и защитата на гражданската авиация", се казва в съобщението.

В момента през въздушното пространство на републиката се извършват отделни преминавания на самолети без пътници, получава се хуманитарна помощ и се разнася поща. По-рано редица молдовски авиокомпании информираха пътниците, че полетите могат да бъдат възобновени от 4 март.

В нощта на 24 февруари Русия нападна Украйна, като два часа преди атаката от руска страна са предупредили украинските власти да затворят всички летища в страната и цялото въздушно пространство над Украйна. Самата Русия затвори своевременно множество летища край украинската граница и отмени полетите до тях, включително летището в Ростов на Дон. Засега летището в Сочи работи.

Световните авиокомпании взеха решение да избягват и южната част на Беларус, макар че много от тях така или иначе не преминават през Беларус след май месец миналата година, когато властите там приземиха самолет на "Райънер", изпълняващ полет от Атина за Вилнюс. Това беше направено, за да бъде арестуван беларуски опозиционер и неговата спътница от Русия, като обявена фалшива заплаха за бомба в самолета.

Постепенно страните от ЕС, Канада, САЩ и други държави започнаха да затварят въздушното си пространство за самолети на руски авиокомпании и Русия отвърна с реципрочни мерки.

Вече 32 държави са затворили въздушното си пространство за Русия

Вече 32 държави са затворили въздушното си пространство за Русия

"Руската рубла вече е обявена за исторически минимум", заяви Кулеба