Японският министър на ваксинацията Таро Коно, считан за фаворит за наследник на премиера Йошихиде Суга, заяви в четвъртък, че всякакви нови мерки за икономическо стимулиране трябва да дадат приоритет на възобновяемата енергия и разширяването на 5G мрежите в цялата страна, предаде "Ройтерс".

В интервю Коно каза също, че сега е трудно да се промени рязко паричната политика предвид напрежението, което пандемията от коронавирус нанася върху икономиката.

В проучване, проведено от ежедневника Asahi в събота и неделя, 33% от анкетираните заявиха, че Коно е най-подходящият за следващия лидер, следван от бившия министър на отбраната Шигеру Ишиба от 16% и бившия външен министър Фумио Кишида с 14 процента.

Премиерът на Япония се оттегля?

Премиерът на Япония се оттегля?

72-годишният Йошихиде Суга се отказва и от лидерството на Либерално-демократичната партия

Проучването на Asahi показа, че 58% от анкетираните смятат, че следващият лидер не трябва да следва политиката на последните двама премиери.

Припомняме, че премиерът Йошихиде Суга вероятно ще се оттегли и от премиерския пост.

В началото на мандата си като премиер Суга имаше висок рейтинг на одобрение от около 70%. Популярността му обаче намалява.

Причината е, че партията му беше разтърсена от поредица скандали, свързани с непотизъм. Суга беше критикуван и за начина, по който ръководеше борбата с пандемията от коронавирус и японската кампания за ваксинация, която започна късно.

Освен това премиерът беше подложен на критики и заради настояването си Олимпиадата в Токио да продължи въпреки извънредното положение в японската столица поради скока на заразени с COVID-19.

Японският министър за ваксинацията е вероятен наследник на Суга

Японският министър за ваксинацията е вероятен наследник на Суга

Премиерът се оттегля и като лидер на партията си

На 29 септември ще се проведе гласуването за избор на членове на партията, а на 28 ноември ще се състоят и парламентарните избори.