Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и голяма част от министрите в ръководения от него кабинет направиха изявления по повод снощното заседание на парламента в Скопие, на което депутатите приеха конституционните поправки, готвени след Преспанския договор между Гърция и Македония.

Близките до Ципрас политически фигури дори вече използват името Република Северна Македония - от днес Гърция вече граничи със Северна Македония, пише кореспондентът на БНР в южната ни съседка Катя Пеева.

Македонският парламент прие новото име на страната
Обновена

Македонският парламент прие новото име на страната

Конституционните промени бяха гласувани от депутатите

Към момента опозицията в Гърция не коментира решението на законодателите в Македония. Погледите са насочени към лидера на националистическата "Независими гърци" и министър на отбраната Панос Каменос, който може всеки момент да обяви, че ще напусне правителството.

Партията на Панос има само 7 депутати, но те са ключови за вота в гръцкия парламент. Ако тези народни представители не подкрепят споразумението от Преспа, това няма задължително да означава неуспех на договора, уреждащ 27-годишния спор за името на бившата югославска република.

Спрямо изявления на премиера Ципрас той ще събере необходимите 151 гласа за ратификация на договора, като ще получи подкрепа от независими депутати.
Почти е сигурно, че ако нещо извънредно не се случи, договорът ще мине с мнозинство в парламента в Гърция, посочва Пеева.

Меркел похвали решителността на Ципрас за Македония

Меркел похвали решителността на Ципрас за Македония

Тя е в Гърция за първи път от 2014 г...

Опозицията в Гърция отдавна е в контра режим. Те се уповават на социология, според която близо 70% от гърците са против името Северна Македония.

Ако партията на Панос напусне кабинета, което ще стане ясно съвсем скоро, партията на Ципрас СИРИЗА ще бъде принудена да управлява като правителство на малцинството. Управляващите обаче ще могат да прокарват закони, защото "Независими гърци" на Панос принципно подкрепя правителството, като изключим Преспанското споразумение.

Възможно е и Ципрас да поиска вот на доверие, но това е рисков ход, защото не може да се предвиди дали той ще получи необходимата подкрепа. Премиерът лично даде такава заявка скоро.

Във всички следващите месеци ще бъдат много трудни и правителството на южната ни съседка няма да функционира в нормален ритъм, тълкува Пеева.

Панос Каменос се отказа от заплахата да напусне правителството на Ципрас

Панос Каменос се отказа от заплахата да напусне правителството на Ципрас

"Единственото ни различие в коалиционното правителство засяга името Македония"

Дори и тази криза да отшуми бързо, в Гърция през октомври ще се проведат редовни парламентарни избори. Анализатори обаче са на мнение, че правителство на малцинството, ако се стигне до там, не би издържало до октомври и в страната ще има предсрочни избори.
Въпросът бил дали това ще се случи преди или след изборите за европарламент, които ще се проведат в края на месец май тази година.

Не е ясно и дали масовите демонстрации в Гърция срещу новото име на Македония биха променили позицията на депутатите.
На 20 януари, неделя, в страната отново се организират масови протести.

НАТО притиска Гърция и Македония да ратифицират договора за името до 15 февруари

НАТО притиска Гърция и Македония да ратифицират договора за името до 15 февруари

Очакванията са македонският парламент да ратифицира сделката по-рано от предвиденото