Великобритания даде на Франция 48 часа, за да оттегли исканията си по спорния въпрос за риболова. В противен случай ще предприеме законови действия по силата на споразумението за Брекзит, съобщава "Ройтерс".

Французите отправиха напълно неразумни заплахи, включително към островите в Ламанша и към нашата риболовна промишленост, и трябва да ги оттеглят или ние ще задействаме механизмите, предвидени в търговското ни споразумение с Европейския съюз, предупреди британският външен министър Лиз Тръс.

По нейни думи французите са постъпили нечестно и поведението им не отговаря на условията на търговската сделка. По тази причина Обединеното кралство има право да предприеме действия и да иска компенсаторни мерки.

Британия и Франция се разбраха да сложат край на риболовния спор

Британия и Франция се разбраха да сложат край на риболовния спор

Джонсън в разговор с Макрон изрази надежда, че Париж ще се откаже от заплахите

Запитана кога Франция трябва да направи нещо, Тръс бе категорична, че въпросът трябва да бъде решен до 48 часа.

Преди дни Париж предупреди, че може да наложи санкции на Лондон заради изострянето на спора за риболовните квоти. Франция твърди, че на френските рибари са издадени по-малко разрешителни за риболов във водите на остров Джърси, отколкото са искали, и заплаши, че от 2 ноември ще наложи санкции на Великобритания, ако не бъде променена политиката в областта на риболова.

Британия прати бойни кораби срещу френски рибари заради риболовен спор с Франция

Британия прати бойни кораби срещу френски рибари заради риболовен спор с Франция

Рибарите - "повече шок, отколкото гняв", в ЕС са изненадани, цитират добросъседство