Хиляди британски мъже, осъдени за хомосексуализъм преди неговата декриминализация, ще бъдат помилвани съгласно "Закона Тюринг", наречен на героя от Втората Световна война Алан Тюринг. Това съобщава Агенция "Франс прес", позовавайки се на информация от правителството.

Всички живи, които са били осъдени за хомосексуализъм преди приемането на закона, вече могат да подадат молба имената им да бъдат заличени от криминалните регистри и сега ще могат да получат автоматично помилване.

Хиляди ще бъдат помилвани автоматично посмъртно.

"Изключително важно е това, че помилваме хора, които са осъдени за сексуални престъпления в миналото, за които биха били невинни в днешно време", обясни министърът на правосъдието Сам Гимах.

Чрез помилването и заличаването на имената им от криминалните регистри ние ще изпълним нашето обещание да поправим тези неправди, допълва Гимах.

Сексуалните отношения между мъже над 21 години бяха декриминализирани в Англия и Уелс през 1967 г., но законът не беше приет в Шотландия до 1980 г. и Северна Ирландия до 1982 година.

Тюринг е компютърен учен, философ и криптоаналитик, който играл решаваща роля в разбиването на нацистките кодове "Енигма", докато работи в британския Блечли парк. Неговата история стои в основата на филма "The Imitation Game" ("Игра на кодове").

През 1952 г. Алан Тюринг е преследван за хомосексуализъм и бил принуден да премине химическа кастрация. Той се е самоубил през 1954 г. на 41-годишна възраст.

Тюринг официално е помилван от кралица Елизабет II през 2013 година, което предизвика призиви за общо помилване. 

Вносителят на законопроекта за помилване на Тюринг - либералдемократът лорд Джон Шарки, заяви, че решението на правителството известява "паметен ден за хиляди семейства в Обединеното кралство".