Великобритания регистрира 54 095 новозаразени и 75 починали след усложнения на коронавирус към  неделя.

Това показват официални данни, огласени от "Ройтерс".

Заболеваемостта и смъртността отбелязват спад в сравнение с предходната седмица.

През последната седмица броят на заразените е намалял с 5%, докато смъртните случаи са спаднали със 7% спрямо предходните седем дни.

Великобритания напът да се откаже от задължителната ваксинация на медиците

Великобритания напът да се откаже от задължителната ваксинация на медиците

Заради риск от недостиг на персонал в здравния сектор

Припомняме, че в началото на февруари, британският лекарствен регулатор одобри ваксината срещу коронавирус на Novavax за употреба при лица над 18-годишна възраст. Така Обединеното кралство вече има пет одобрени препарата за борба със заразата.

Ваксината Nuvaxovid е в две дози. Тя отговаря на необходимите стандарти за безопасност, качество и ефективност, се казва в изявление на британската Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA).

През юни миналата година бе установено, че продуктът на Novavax е над 90% ефективен в американско проучване срещу различни варианти на вируса, а данни от декември показват, че работи и срещу Омикрон.

Великобритания с над 70 000 новозаразени

Великобритания с над 70 000 новозаразени

Не се очакват нови строги ограничения

Британското одобрение за Nuvaxovid идва дни след като производителят подаде заявление за разрешаване на ваксината и в САЩ.

В края на януари стана ясно, че Великобритания обмисля да отмени изискването за задължителна ваксинация срещу COVID-19 на здравните работници. 

Първоначално се планираше всички медици в Англия да бъдат ваксинирани до 1 април. В противен случай щяха да бъдат освободени от работа. Съгласно данните 77 000 здравни работници в страната все още не са имунизирани.