Великобритания наложи санкции на седем лица, които според нея са били оперативни служители на руското разузнаване, заподозрени във връзка с отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, Навални беше откаран в Германия за лечение, след като се разболя след качването си в самолет в Сибир на 20 август миналата година. Западни експерти заключиха, че опозиционерът е отровен, но Москва отхвърли техните констатации и обвини Запада в клеветническа кампания срещу Русия.

В актуализирана версия на британския списък със санкции по случая, публикувана на правителствения уебсайт на първата годишнина от отравянето на Навални, са включени седем нови имена - Алексей Александров, Владимир Паняев, Иван Осипов, Владимир Богданов, Кирил Василиев, Станислав Макшаков и Алексей Седов.

Берлин: Франция и Швеция потвърдиха, че Навални е отровен с новичок
Обновена

Берлин: Франция и Швеция потвърдиха, че Навални е отровен с новичок

Потвърждават германските доказателства

Сред основанията са, че те са смятани за агенти на руското разузнаване.

Александров е бил оперативен служител на криминалистическото звено, намиращо се в Томск, където е бил отровен Навални.

"Доказателствата, включително телефонни и пътни записи, показват, че Алексей Александров е бил един от оперативните работници, замесени в използването на химическо оръжие при опита за убийство на руския опозиционен лидер Алексей Навални по време на посещението му в Сибир през август 2020 г.", пише в съобщението на британското правителство.

От екипа на Навални: Новичокът е открит в бутилка за вода в хотелска стая

От екипа на Навални: Новичокът е открит в бутилка за вода в хотелска стая

Вероятно Навални е отровен там, а не на летището