Европейският съюз казва, че Великобритания се стреми да ослаби позицията на Общността в търговските преговори, като разговаря с отделни страни членки, и призовава правителствата на страните в ЕС да не водят "паралелни преговори" с Лондон, съобщава "Ройтерс".

В документ на ЕС, видян от агенцията, се казва, че преговорната позиция на Общността може да бъде подкопана, ако страните членки преговарят поотделно с Великобритания, докато се договаря ново търговско споразумение с Лондон след излизането му от Европейския съюз.

Барние: Сериозни различия между ЕС и Лондон след първия кръг преговори

Барние: Сериозни различия между ЕС и Лондон след първия кръг преговори

Това призна главният преговарящ на ЕС Мишел Барние след първия кръг на преговорите между двете страни за ново споразумение

Официалните преговори започнаха в Брюксел тази седмица, малко повече от месец след излизането на Великобритания от ЕС. Целта е да се постигне споразумение за нови търговски отношения до края на тази година.

"Имаме информация, че британските колеги подхождат към нас на различни равнища и се опитват да се въвличат във въпроси, свързани с нашите преговори", коментира високопоставен дипломат от Хърватия, която е ротационен председател на Европейския съвет в първата половина на 2020 г., по време на заседание на постоянните посланици на страните членки в Брюксел.

Великобритания и ЕС започнаха дългоочакваните търговски преговори

Великобритания и ЕС започнаха дългоочакваните търговски преговори

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние се срещна с британския си колега Дейвид Фрост в Брюксел

"(Ние) бихме искали да помолим (страните членки) да се въздържат от въвличане в контакти от естество, които по същество могат да се възприемат като паралелни преговори и може би подкопават позицията на ЕС и преговарящия", пише в протокола от срещата.

Европейската комисия е натоварена с преговорите от името на 27-те страни членки, а французинът Мишел Барние е главният преговарящ на Общността.

Попитан за коментар, говорител на британското правителство каза: "Обединеното кралство е очевидно, че преговаря с Европейската комисия за бъдещите си отношения с ЕС, а Европейската комисия трябва да намери обща позиция между страните членки на ЕС."

ЕС отдавна има опасения, че Великобритания ще се опита да раздели страните членки, за да се опита да спечели превес в преговорите.

Великобритания готова да прекрати търговските преговори с ЕС до юни, ако няма напредък

Великобритания готова да прекрати търговските преговори с ЕС до юни, ако няма напредък

Кабинетът публикува документ с мандата за преговорите

Подобни напрежения се проявиха в продължилите повече от три години мъчителни преговори около развода, които доведоха до излизането на Великобритания от ЕС в края на януари, но ЕС поддържаше единна позиция.

Сега ЕС договаря едновременно споразумение за търговия със стоки с Великобритания, нов договор за сигурност и споразумения за широк спектър от въпроси от транспорта до рибарството.

Освен това отделно оценява бъдещите си финансови отношения с Лондон, най-големия финансов център в Европа.

Правителствата на ЕС бяха предупредени вчера, че Барние "трябва да бъде единственият преговарящ от името на ЕС".

Барние: Великобритания не е Канада и няма да получи подобна сделка

Барние: Великобритания не е Канада и няма да получи подобна сделка

Това обяви главният преговарящ на Европейския съюз (ЕС) Мишел Барние на събитие на ESCP Business School