Днес Великобритания и Европейският съюз започнаха дългоочакваните преговори за отношенията им след Брекзит, информира АФП.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние се срещна с британския си колега Дейвид Фрост в Брюксел, с което поставиха начало на интензивни преговори, които ще мобилизират стотици представители от всяка страна.

Великобритания готова да прекрати търговските преговори с ЕС до юни, ако няма напредък

Великобритания готова да прекрати търговските преговори с ЕС до юни, ако няма напредък

Кабинетът публикува документ с мандата за преговорите

Преговорите стартираха месец след Брекзит и трябва да завършат преди края на тази година. Крайният срок на практика е 31 декември, когато изтича преходният период, през който Великобритания все още спазва правилата на ЕС.

Британският премиер Борис Джонсън изключи удължаване на преходния период. През юни ще се проведе среща на върха ЕС-Великобритания, за да реши дали си струва разговорите да продължават.

Експерти предупреждават, че двете страни са на път да влязат в сблъсък, като е малко вероятно да бъде постигнато споразумение без големи отстъпки. Те виждат като най-вероятен резултат от разговорите ограничено споразумение за търговия на стоки, но ще се изискват митнически проверки на продукти, пресекли Английския канал.

Лондон уверява, че няма да занижи стандартите за търговска сделка с Тръмп

Лондон уверява, че няма да занижи стандартите за търговска сделка с Тръмп

Министерството на международната търговия на Великобритания публикува документ от 167 страници

Рибарството, с относително малка икономическа важност, но от изключителна важност за Великобритания и държави като Франция и Испания, може да се окаже едно от основните препятствия на преговорите.

Ако не бъде постигнато широко търговско споразумение, двете страни ще пострадат икономически, но най-вече Великобритания и Ирландия, която пък е най-зависимата в ЕС от търговията с Обединеното кралство.

Лондон иска да се откаже от Европейската конвенция за правата на човека

Лондон иска да се откаже от Европейската конвенция за правата на човека

Британските преговарящи ще отхвърлят клаузите в търговското споразумение след Брекзит

Без сделка икономисти от ООН са пресметнали, че Великобритания годишно може да губи по 29 милиарда евро приходи от износ. ЕС купува близо половината от износа на Великобритания.

Представител на ЕС предупреди, че Брюксел няма подготвен алтернативен план.

"Има само план А, няма план Б. Защото план Б е удължаване на преговорите, ние знаем, че британците не искат това", подчерта източникът.