Правителството на Великобритания уверява, че няма да занижи стандартите или да постави Националната здравна служба за продажба, за да си осигури търговско споразумение с Доналд Тръмп, пише "Гардиън".

Министерството на международната търговия на Великобритания публикува документ от 167 страници със задачите и целите на преговорите. В него се казва, че целта на правителството е да намали митата и други пречки в търговията, но не и за сметка на стандартите.

Великобритания готова да прекрати търговските преговори с ЕС до юни, ако няма напредък

Великобритания готова да прекрати търговските преговори с ЕС до юни, ако няма напредък

Кабинетът публикува документ с мандата за преговорите

Правителството пояснява, че като цяло ще се опита да постигне "широко либерализиране на митата" и "прости и съвременни правила за произход", с които ще се определят кои стоки могат свободно да се движат между двата пазара.

Има сериозни страхове, че Великобритания е готова да занижи стандартите в различни сфери, включително в производството на храна, околната среда и защитата на животните. Като пример се посочва, че Лондон може да разреши вноса на хлорирани пилета. 

В документа се посочва, че цените на лекарствата няма да бъдат предмет на преговори, а също така Националната здравна служба няма да бъде обсъждана на търговските преговори.

ЕС одобри мандата за преговорите с Великобритания

ЕС одобри мандата за преговорите с Великобритания

Преговорите ще се водят от Мишел Барние

Миналата година САЩ публикуваха мандата за преговорите. В него се подчертава, че обществените услуги са една от сферите на потенциална либерализация.

Днес започват търговските преговори между ЕС и Великобритания за бъдещите отношения.