Лондон ще похарчи 514 млн. долара за усъвършенстване на зенитно-ракетния комплекс Sea Viper за борба с безпилотни самолети в Червено море.

Това предаде "Ройтерс", като се позова на британското министерство на отбраната.

Агенцията пише, че системите Sea Viper ще бъдат оборудвани с ракети с нови бойни глави и софтуер, които ще им позволят да отблъскват заплахи от балистични ракети. Министерството е подписало договор за модернизация с британското подразделение на производителя на ракетни системи MBDA.

Нападенията срещу кораби в Червено море са се увеличили на фона на войната на Израел с Хамас. В отговор САЩ обявиха началото на международната операция "Пазител на просперитета" за защита на търговските кораби, в която се включва и Великобритания.

САЩ изпратили съобщение до Иран за подкрепяните от тях хуси

САЩ изпратили съобщение до Иран за подкрепяните от тях хуси

След поредица от атаки срещу йеменските бунтовници

На 10 януари Лондон заяви, че това е най-голямото нападение от страна на хусите в Червено море. Тя беше отблъсната от кораби на Обединеното кралство и САЩ.

По данни на американските военни са свалени 18 безпилотни самолета, две противокорабни ракети и една балистична противокорабна ракета. В отблъскването на атаката са участвали британският HMS Diamond и четири американски самолетоносача.