Великобритания си взе последно сбогом с кралица Елизабет II, съобщава Би Би Си.

Държавното погребение на кралицата започна 11:00 местно време в Уестминстърското абатство в центъра на Лондон. На него ще присъстваха 2000 души. Две от децата на принц Уилям, 9-годишният принц Джордж и сестра му, 7-годишната принцеса Шарлот, също присъстваха на погребението на кралицата.

Световни лидери и чуждестранни кралски особи също присъединиха, за да отдадат почит към най-дълго управлявалият монарх в английската история.

Крал Чарлз III заяви, че е бил трогнат от броя на хората, дошли да отдадат почитта си към майка му. През последните 10 дни жена ми и аз бяхме толкова дълбоко трогнати от многото съобщения за съболезнования и подкрепа, които получихме от тази страна и от целия свят, добави той.

Церемонията продължи почти цял ден. Камбаните на Уетминстърското абатство удариха 96 пъти.

Снимка 588196

Източник: EPA/БГНЕС

Припомняме, че кралица Елизабет II почина на 8 септември на 96-годишна възраст в замъка Балморал, Шотландия. Броени дни преди смъртта си тя назначи Лиз Тръс за министър-председател на Англия. След смъртта на кралицата на трона седна първородният й син Чарлз III.

Ковчегът с тялото на кралицата бе изложен първоначално в Шотландия, а след това и в Лондон, за да могат нейните поданици да изразят почитта си към нея. Британските граждани се редяха с часове на опашки, за да си вземат последно сбогом с монарха.

Погребват кралица Елизабет II

Погребват кралица Елизабет II

Сред присъстващите около 500 лидери е и президентът Румен Радев

В Лондон от името на България на погребението присъстваха държавният глава Румен Радев със съпругата си Десислава Радева, както и бившият монарх и бивш премиер страната Симеон Сакскобургготски, който е в родствена връзка с династията.

Снимка 588190

Източник: EPA/БГНЕС