Британският външен министър Доминик Рааб обяви, че е привикал посланика на Китай, за да "изразя нашето възмущение" заради предполагаемото малтретиране на бившия британски консулски служител Саймън Ченг.

"Дадох да се разбере, че очакваме китайските власти да разследват и да подведат под отговорност виновните лица", изтъкна Рааб пред "Уолстрийт джърнъл".

Сенатът на САЩ подкрепи протестиращите в Хонконг, Китай заплаши с ответни мерки

Сенатът на САЩ подкрепи протестиращите в Хонконг, Китай заплаши с ответни мерки

Сега документът отива в Камарата на представителите, която вече е приела подобно законодателство

По-рано американското издание съобщи, че Саймън Ченг, бивш служител в британското консулство в Хонконг, е твърдял, че китайската тайна полиция го е пребивала, лишавала от сън и го е оковала по време на разпит за активистите, провеждащи протести в Хонконг.

Хонконг е арена на масови протести от началото юни, когато хората излязоха по улиците, за да протестират срещу законопроект за екстрадиция, който би позволил да бъдат изпращани заподозрени в престъпления хора в континентален Китай, като законопроектът беше оттеглен в крайна сметка през октомври.

Пекин неведнъж е заявявал, че ситуацията в Хонконг била резултат от външна намеса във вътрешните работи на Китай и изрази пълна подкрепа за действията на местните власти.

 Расте напрежението в Хонконг

Расте напрежението в Хонконг

Блокираните студенти в Политехническия университет нямат вода и храна…