Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Лами обяви, че някои от лицензите на фирми, изнасящи оръжия за Израел, ще бъдат отнети, предаде BBC. По думите му има явен риск въпросните артикули, изнесени за Израел, да бъдат използвани в сериозно нарушение на международното хуманитарно право.

Лами уточни, че не става въпрос за налагане на оръжейно ембарго, тъй като само около 30 от общо 350 лиценза ще бъдат отнети.

Те включват компоненти и оборудване за военни самолети, хеликоптери, дронове.

Показателно е, че решението не се основава само на начина, по който Израел провежда военната си кампания в Газа - многото убити цивилни граждани и повсеместните разрушения.

Според британския външен министър няма достатъчно надеждни доказателства, че Израел е нарушил международното хуманитарно право. Вместо това правителството в Лондон подчертава липсата на храна и лекарства в Газа, както и проверените твърдения, че наистина в Израел има малтретиране на палестински затворници.

Лами добавя, че Обединеното кралство все още подкрепя правото на Израел на самоотбрана в съответствие с международното право. Освен това Великобритания ще продължи да работи с международните си партньори, за да се противопостави на иранската агресия в Близкия изток.

Решението на Великобритания идва на фона на продължаващи протести в Израел - включително един от тях е планиран да бъде пред резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху.

Гневните израелци искат да принудят правителството в Тел Авив да договори споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложниците.

По-рано в Йерусалим се състоя погребението на Хърш Голдбърг-Полин и улиците на града бяха изпълнени с опечалени. Той бе един от шестимата, чиито тела бяха открити от израелската армия в събота. "Находката" предизвика настоящото недоволство и демонстрации. Общо 97 израелски заложници остават в неизвестност в Газа.

Новината от Лондон веднага бе коментирана от външния министър на Израел Израел Кац. Той призна, че отнемането на лицензите и спирането на износа на оръжие за Израел изпраща много проблематично послание към Иран и "Хамас".

Израел уби десетки палестинци, докато ваксинацията в Газа продължава

Израел уби десетки палестинци, докато ваксинацията в Газа продължава

Най-малко 48 души в анклава са загинали за денонощие

От ВВС пишат, че израелските власти са знаели, че предстои отнемане на подобни лицензи. Те са били наясно и че става въпрос за малка част от вноса на оръжие за Израел. Освен това военното сътрудничество и обмена на разузнавателна информация между Лондон и Тел Авив ще продължи, уточняват още от британската медия.