Великобритания наложи нови санкции на още 206 лица в отговор на руската инвазия в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Сред санкционираните има 178 души, които според Лондон са участвали в поддържането на подкрепяните от Русия отцепили се региони на Украйна.

Министерството на външните работи съобщи, че са наложени санкции на Александър Ананченко и Сергей Козлов, които то определи като самозвани премиер и председател на правителството на т.нар. съответно Донецка и Луганска народна република.

Обект на санкциите са и членове на семействата на руски олигарси, сред които Павел Езубов, братовчед на руския милиардер Олег Дерипаска, и Нигина Заирова, изпълнителен асистент на бизнесмена Михаил Фридман.

Великобритания удря със санкции още 65 руски банки и олигарси

Великобритания удря със санкции още 65 руски банки и олигарси

Лондон засилва натиска върху руската икономика

На съпругата на руския външен министър Сергей Лавров - Мария Лаврова, са наложени забрана за пътуване и замразяване на активи.

"Вследствие на ужасяващите ракетни атаки срещу цивилни в Източна Украйна днес санкционираме онези, които подкрепят незаконно отцепилите се региони и са съучастници в зверствата срещу украинския народ", заяви британският външен министър Лиз Тръс.

Тя увери, че Великобритания ще продължи да санкционира "всички онези, които подпомагат и подкрепят войната на Путин".

Правителството също така ще продължи със законодателството за забрана на вноса на продукти от желязо и стомана, както и износа на квантови технологии и луксозни стоки.

Лондон санкционира още 350 руснаци, налага 35% мита върху вноса на руска водка

Лондон санкционира още 350 руснаци, налага 35% мита върху вноса на руска водка

Великобритания засилва натиска върху Путин