Най-хуманният и ефикасен начин за прекратяване на войната в Украйна в по-кратък срок е да се предостави повече военна подкрепа на Киев. Това заяви външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли пред Атлантическия съвет, съобщава Анадолската агенция.

По време на речта си за ролята на Обединеното кралство в един все по-враждебен свят, Клевърли се фокусира върху войната в Украйна и на начините за противопоставяне на Русия на световната арена.

"В момента сме в период на повишен риск и нестабилност, който вероятно ще продължи след 2030 г.", се посочва в Интегрирания преглед на Великобритания, публикуван през март като актуализация на стратегическия документ от 2021 г.

"За това време преходът към многополюсен, фрагментиран и оспорван свят се случи по-бързо и категорично от очакваното", допълва се в документа.

Като цитира поговорка на британски политик, Клевърли заяви, че "най-лошата битка е равностойната и честна битка, защото се проточва и води до повече щети и жертви". Той обясни, че това е причината британското правителство да настоява за повече военна подкрепа за Украйна.

САЩ обяви още 1.2 млрд. долара военна помощ за Украйна

САЩ обяви още 1.2 млрд. долара военна помощ за Украйна

ПВО, артилерийски запаси и обучение на армията

"Казахме, че постоянно ще преразглеждаме от какво се нуждае Украйна, за да бъде успешна в самоотбраната. Ще разгледаме как се защитават, как отблъскват тази агресия, как отвоюват територия", посочи министърът.

По негови думи Западът трябва да признае, че може и да няма лесен, бърз и решителен пробив за украинците за победа във войната.

Клевърли настоя да се продължи да се търсят възможности за подобряване и ускоряване на подкрепата за Украйна.

"Няма да спекулирам как точно ще стане това, особено преди контраофанзивата тази пролет. Единственото, което бих казал, разбира се, е, че това не е филм. Във филмите наистина е много лесно", отбеляза той.

Клевърли заяви, че съюзниците трябва да действат бързо и да окажат материална подкрепа на Киев.

Зеленски не е одобрил все още плана за контранастъпление

Зеленски не е одобрил все още плана за контранастъпление

Това заяви секретарят на Съвета за сигурност и отбрана Алексий Данилов

"Ако пестим за черни дни, то това е черният ден. И когато постоянен член на Съвета за сигурност на ООН нахлуе в своя съсед, това е проблем, който е толкова фундаментален за нашата международна архитектура на сигурност, че трябва да реагираме с решимост", подчерта той.

"Трябва да сме реалисти. Това е реалният свят. Това не е холивудски филм. Нещата са сложни. Нещата са объркани. Нещата са трудни. Нещата ще станат страшни. Очакваме да чуем думи на ескалация от Владимир Путин. Трябва да сме готови. Трябва да разрешим това, за да продължим да постъпваме правилно", категоричен бе Клевърли.

Той посочи, че във филмите, ако една страна бъде нападната, това ще бъде последвано от международен протест и в крайна сметка контранастъпление ще реши целия проблем.

"Това е прекрасен край, но в реалния свят не става така", предупреди Клевърли.

"Смятаме, че Украйна трябва да постигне успех, да бъде победител. И най-хуманният начин да направим така, че да победят бързо, е да им дадем инструментите, от които се нуждаят, за да си свършат работата, и да им ги дадем тук и сега", изтъкна Клевърли.

Politico: САЩ няма да изпращат далекобойни ракети на Украйна

Politico: САЩ няма да изпращат далекобойни ракети на Украйна

Вашингтон няма да бърза да последва Лондон