Президентът на САЩ Джо Байдън в събота обяви връщането на седем американци, които според него са били неправомерно задържани във Венецуела в продължение на "години", съобщи CNN.

"Днес, след години на неправомерно задържане във Венецуела, ние връщаме у дома Хорхе Толедо, Томеу Вадел, Алирио Самбрано, Хосе Луис Самбрано, Хосе Перейра, Матю Хийт и Осман Хан. Тези хора скоро ще се съберат отново със семействата си и обратно в обятията на любимите си хора, където им е мястото", каза президентът в изявление.

Вадел, Толедо, Хосе Луис Самбрано, Алирио Самбрано и Перейра са петима от шестимата американски петролни ръководители, известни като "CITGO 6", арестувани във Венецуела преди повече от четири години. Двама американци, които бяха задържани там, включително един от CITGO 6, бяха освободени през март след посещението на двама висши държавни служители на САЩ в Каракас. Хийт, ветеран от морската пехота, беше задържан през септември 2020 г. Хан е задържан от януари 2022 г.

Венецуела защити правото си да задържа американски граждани

Венецуела защити правото си да задържа американски граждани

По повод на двугодишното лишаване от свобода на ветеран от морската пехота

Байдън каза, че седемте американци ще се съберат със семействата си "скоро", докато благодари на членовете на неговата администрация, работещи за освобождаването им.

"За всички семейства, които все още страдат и са разделени от своите близки, които са неправомерно задържани - знайте, че ние оставаме посветени на осигуряването на тяхното освобождаване", каза той.

Освобождаването им идва месеци след като правителствена делегация на САЩ тихо пътува до Венецуела през юни "за дискусии относно благосъстоянието и безопасността на гражданите на САЩ във Венецуела", каза тогава говорител на Държавния департамент пред CNN.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства освобождаването на седемте задържани и поздрави персонала на Държавния департамент за "неуморните им усилия за постигане на този резултат".

"Въпреки че празнуваме освобождаването на тези граждани на САЩ от Венецуела, все още имаме още работа. Безопасността и сигурността на американците по света е моят най-висок приоритет като държавен секретар и ние ще продължим да настояваме за освобождаването на всички граждани на САЩ, неправомерно задържани в чужбина", каза той в изявление.

Припомняме, че на 12 септември правителството на Венецуела защити задържането на граждани на Съединените щати. Каракас отхвърли по-ранно изявление на Държавния департамент, отбелязващо двугодишното лишаване от свобода на ветеран от морската пехота.

Правителството на президента Николас Мадуро заяви в изявление, че ще продължи да прилага своите закони и повтори за каналите, открити със САЩ "в търсене на разбирателство по въпроси", свързани с техните двустранни отношения.

Коментарът на правителството дойде ден, след като Държавният департамент заяви, че ще продължи да оказва натиск върху Мадуро "за незабавното и безусловно освобождаване" на Матю Хийт и други граждани на САЩ, които смята за неправомерно задържани във Венецуела.

Най-малко 10 мъже, включително петима петролни ръководители и трима ветерани, са задържани във Венецуела. Служители на ООН отдавна се оплакват от липсата на независимост на венецуелските съдии и прокурори и от условията в заведението, където са държани няколко американци.

През март правителството на Мадуро освободи двама американци след изненадващо пътуване до столицата на Венецуела, Каракас, от високопоставени служители на Белия дом и Държавния департамент. Последвалото пътуване през юни не доведе до освобождаване на нито един задържан.

През юли Държавният департамент издаде съвет, предупреждаващ американците да избягват всякакви пътувания до Венецуела поради риска от неправомерни задържания и заплахи от незаконни въоръжени групировки, особено по порестите граници на страната.