Шофьорите в социалистическа Венецуела отдавна се радват на най-евтиния бензин в света, като горивото е толкова силно субсидирано, че пълен резервоар в наши дни струва малка част от американско пени.

Но икономиката е толкова затруднена, че сега шофьорите плащат за зареждане с малко храна, бонбон или просто цигара.

Хиперинфлацията докара хартиената валута "боливар" на Венецуела до ненужна за приемане. Без пари в портфейлите си, шофьорите често предават на служителите на бензиностанциите торба с ориз, олио за готвене или каквото и да е.

"Можете да платите с цигара. По дяволите, за никого не е тайна, че не струва нищо", коментира Орландо Молина, пълнейки своята кола в Каракас. 

Бензинът е толкова евтин, че служителите на станции дори не знаят цената. Понякога шофьори не плащат изобщо нищо.

Тази бартерна система без никакви пари, макар и будеща завист сред шофьори, извън страната, е само още един симптом на проблемите във Венецуела.

Южноамериканската нация от около 30 милиона души е обхваната от задълбочаваща се политическа и икономическа криза. Хората живеят с чувство, че всичко от насилствени улични протести до мащабно спиране на тока може да хвърли живота им в хаос всеки момент.

Повече от 4 милиона венецуелци избягаха от страната през последните години, избягайки от ниските заплати, болници, липсата на основни услуги и липсата на сигурност.

Американски компании все пак ще добиват петрол във Венецуела

Американски компании все пак ще добиват петрол във Венецуела

Решение на Белия дом

Международният валутен фонд коментира, че през тази година се очаква инфлацията да достигне зашеметяващите 200 000%. Венецуела свали пет нули от своята валута миналата година в безполезен опит да бъде в крак с инфлацията. Растящите цени бързо погълнаха новите деноминации.

Най-малката банкнота, 50 боливара, струва около четвърт от американската стотинка. Градските автобуси и дори банките не го приемат. Най-голямата банкнота, 50 000 боливара, се равнява на 2,50 долара.

Венецуела, която притежава най-големите запаси от петрол в света, някога беше богата. Но икономиката изпадна в колапс заради това, което критиците описват, като две десетилетия на корупция и лошо управление при социалистическо управление.

Властта на президента Николас Мадуро е оспорвана от опозиционния политик Хуан Гуайдо, който има подкрепата на САЩ и над 50 други страни.

На фона на икономическия крах, Мадуро не вдигна съществено цените на бензина, стратегия, която вероятно бе засилена след бурни протести, които принудиха президента на Еквадор да се откаже от плановете си за прекратяване на субсидиите за гориво там.

Рекордна инфлация във Венецуела

Рекордна инфлация във Венецуела

Тежки дни за латиноамериканската страна

Мадуро призна, че държавната петролна компания PDVSA губи милиарди долари годишно поради несъответствието между цената на бензина и производствените разходи.

Исторически най-високата цена за един резервоар с венецуелски бензин е струвал еквивалента на няколко американски стотинки. Поради инфлацията и девалвацията на валутата, това се понижи още повече.

Жителката на Каракас Мария Перес коментира, повечето шофьори с удоволствие биха платили истинската цена на бензина, ако правителството използва средствата за инвестиция.

"Нашите пътища са непоносими. Има огромни дупки - кратери, които не само увреждат нашите автомобили, но и излагат живота ни на риск", допълва тя.

Бензинът в столицата на Венецуела Каракас, не е имунизиран от недостиг. Длъжностните лица обвиняват недостига с американските санкции срещу PDVSA.

Служителят на бензиностанция Орландо Годой показва храната и напитките, които получи от шофьорите - торба с брашно за готвене, олио за готвене, бутилка сок от манго. Той работи за минимална заплата, която възлиза на няколко долара на месец, така че храната помага да изхрани семейството си.

"Много хора се идват, казвайки, че нямат пари. Идеята е да се помогне на хората, защото венецуелците преминават през много трудна ситуация."

Мадуро: Пристигнаха два самолета руски съветници

Мадуро: Пристигнаха два самолета руски съветници

Напрежение във Венецуела