Видни представители на Републиканската партия в САЩ определиха като изключително глупави изказванията на Доналд Тръмп, че няма да гарантира защитата на съюзниците от НАТО и че може да признае Крим като руска територия, предадоха информационните агенции.   

Кампанията му предизвика широка реакция на неодобрение в средите на републиканците и дори се появиха коментари, че трябва да се търси възможност партията да се яви на президентските избори с друг кандидат.   

Редица нейни представители, които са заемали високи постове в американското правителство и армията, в отворено писмо осъдиха изявленията на Тръмп за Крим и за НАТО. Припомняме, кандидатът на Републиканската партия за Белия дом заяви, че не би гарантирал защитата на съюзниците от алианса, ако бъдат нападнати от Русия.  

„Това са позорни изказвания, които представляват предателство към дълголетните ни ценности и националните интереси, отстоявани от президентите от двете партии.” – се казва в писмото на представителите на Републиканската партия, цитирано от Washington Post.

Под него стоят подписите на 37 видни републиканци, сред които са  бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт и директорът на ЦРУ Леон Панета.

„Смятаме, че коментарите на Тръмп са безразсъдни и опасни и извънредно глупави. Те противоречат на ключови принципи на двете партии, които са следвани от всички американски администрации. Нашата сигурност в Северна Америка е неотделима от сигурността на съюзниците ни в Европа.” – се казва още в писмото.