Съветникът на Постоянното представителство на Русия към ООН в Женева подаде оставка поради несъгласието си с политиката на Москва, съобщава "Асошиейтед прес".

Напускането на поста на 41-годишния Борис Бондарев е рядко, ако не и безпрецедентно публично признание за недоволство от руската война в Украйна сред руските дипломати в момент, когато правителството на Путин се опитва да потуши надигащото се негодувание срещу инвазията.

Отидох в мисията като всяка друга понеделник сутрин, препратих писмото си за оставка и напуснах, обясни той пред "Ройтерс".

За 20-те си години дипломатическа кариера видях различни обрати на външната ни политика, но никога не съм се срамувал толкова от страната си, както на 24 февруари тази година, пише Бондарев в изявление на английски език, препратено до близо 40 дипломати в Женева.

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Руският президент щял да си "поговори сериозно" със западните страни

Определяйки нивото на "лъжи и непрофесионализъм" в Министерството на външните работи на Русия като "катастрофално", той обяви, че" войната на Владимир Путин е "не само престъпление срещу украинския народ, но и може би най-тежкото престъпление срещу народа на Русия, което с буквата Z зачеркна всички надежди за постепенно развитие на проспериращо демократично общество в нашата страна".

По негови думи онези, които са замислили тази война, искат само едно - "да останат на власт завинаги, да живеят в помпозни и безвкусни дворци, да плават на яхти, сравними по тонаж и стойност с целия морски флот на Русия, да се радват на неограничена власт и пълна безнаказаност". Бондарев изтъква, че за тази цел те са готови да жертват много животи.

Относно работата на руското МВнР бившият дипломат заявява: "Вместо непредубедена информация, безпристрастен анализ и трезви прогнози имаме пропагандни клишета в духа на съветските вестници от 30-те години на миналия век. Изградена е система, която сама мами себе си.

Лавров: Западът води хибридна война срещу Русия

Лавров: Западът води хибридна война срещу Русия

Последиците ще се усетят от всички без изключение, заяви руският външен министър

Министър Лавров е добра илюстрация на деградацията на тази система. За 18 години той се превърна от професионален и образован интелектуалец, на когото много служители на министерството искаха да приличат, в човек, който непрекъснато излъчва противоречиви изявления и заплашва света (т.е. и Русия) с ядрено оръжие".

Бондарев е категоричен, че към днешна дата руското външно министерство не се занимава с дипломация, а сее лъжи, разпалвайки омраза и война.

Той отбелязва, че дипломацията обслужва частните интереси на тесен кръг от хора, които нямат нищо общо с реалните нужди на руското общество.

Русия вече няма съюзници и обяснението за това е агресивната политика на нашата страна, а не прословутата русофобия, за която постоянно се говори по руската телевизия, подчертава Бондарев.

Днес, за съжаление, да остана на държавна служба и да следвам разрушителен политически курс означава да предам родината си, посочва той и допълва, че не желае да направи това, поради което подава оставка.

Как Путин взема решенията за Украйна

Как Путин взема решенията за Украйна

Кръгът му от съветници ставал все по-малък