Правителството на малцинството в Норвегия и всички опозиционни партии в парламента постигнаха споразумение за укрепване на отбранителните способности на страната, съобщи АФП.

Правителственият план, подкрепен с някои промени от всички партии, предвижда по-специално поръчване на шеста подводница за норвежките военноморски сили, разполагане на системи за противовъздушна отбрана за защита на Осло и укрепване на разузнавателните способности.

Медиите напомнят, че през 2024 г. разходите на Норвегия за отбрана трябва да достигнат нивото от 2% от БВП - показател, който ръководството на НАТО изисква от своите членове.

През април норвежкото правителство, съставено от Работническата партия и Партията на центъра, представи планове за увеличаване на бюджета за отбрана на Норвегия с 83% през следващите 12 години, което ще изисква инвестиции в размер на 57 млрд. долара.

Тогава властите предложиха да поръчат пета подводница, пет фрегати, зенитни ракети, хеликоптери, безпилотни летателни апарати за морско разузнаване и ударни оръжия с голям обсег за военноморските сили.

Войната на Путин събужда все повече Европа

Войната на Путин събужда все повече Европа

Европа се подготвя за най-лошото, десетилетията оптимизъм за мир приключват