Смартфоните, таблетите и компютрите, продавани в Русия, вече трябва да се предлагат с предварително инсталиран руски софтуер и приложения от днес според нов закон, разглеждан от критиците като поредния опит за ограничаване на онлайн свободата, отбелязва "Франс прес".

Инициативата беше въведена в опит да се популяризират технологичните компании на страната, но критиците изтъкват, че това е още един опит за затягане на държавния контрол върху руското дигитално пространство.

Тежки глоби в Русия за "бламиращите" Рунета

Тежки глоби в Русия за "бламиращите" Рунета

Русия затяга хватката срещу чуждестранните социални мрежи

Законът изисква всички устройства с достъп до интернет, продавани в страната - независимо дали се произвеждат там или в чужбина, да бъдат оборудвани с необходимия софтуер или ще се сблъскат с потенциални глоби от юли нататък.

Предварително инсталираният софтуер принадлежи по-специално на два руски ИТ гиганта: Yandex и Mail.ru.

Сред задължителните приложения са "Одноклассники" и "ВКонтакте", социални мрежи, подобни на Facebook, които са популярни в Русия.

Списъкът включва и програми на компанията за киберсигурност Kaspersky Lab.

В Русия този спорен законопроект е наречен "анти-Apple" закон, визирайки американския производител, който не инсталира предварително никакъв софтуер на своите устройства освен собствения си.

Русия е подготвена да се изключи от глобалния интернет, потвърди Медведев

Русия е подготвена да се изключи от глобалния интернет, потвърди Медведев

Технологично всичко е готово

Съобщаваше се, че Apple категорично са се противопоставили на закона и дори са заплашили да се оттеглят от руския пазар, но в крайна сметка са се съгласили да се съобразят.

Руските власти засилиха контрола върху местното използване на интернет в името на защитата на непълнолетните и борбата с тероризма.

Опозицията в страната обвинява Кремъл, че използва подобни разпоредби в опит да задуши онлайн инакомислието.

Надзорният орган на телекомуникациите "Роскомнадзор" често взема на мушка социалните мрежи с искания за изтриване на съдържание, свързано с опозицията, която до голяма степен е базирана онлайн.

Миналия месец Русия заяви, че е започнала да забавя услугите на "Туитър" за местни потребители, заплашвайки да блокира платформата, ако не се съобрази с изискванията на регулатора.

Русия ограничи достъпа до "Туитър"

Русия ограничи достъпа до "Туитър"

Москва засили натиска върху американските социални мрежи "Туитър" и "Фейсбук"