Опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ настоява за оставка на сегашния кабинет на социалдемократите и създаване на техническо правителство с мандат 100 дни. Това обяви заместник-председателят на националистите Александър Николовски след среднощно заседание на изпълнителния комитет на партията.

Николовски допълни, че според опозицията проведеният референдум за името Северна Македония е неуспешен, а договорът с Гърция е мъртъв, предаде БНР.

Над 90 процента от гласувалите в допитването одобриха споразумението от Преспа при избирателна активност около 37 процента.

"Изпълнителният ни комитет заключи, че Договорът от Преспа е политически мъртъв и е празни думи на хартия. Доколкото Заев има намерение да свика избори, иска ми се да кажа, че ще го победим."

Националистите още искат те да определят ръководителя на временното правителство. Николовски допълни, че от ВМРО настояват още за оставка на главния прокурор на Македония и съставяне на анкетна комисия, която да разследва допуснатите според партията нередности по време на референдума.

След допитването, което имаше консултативен характер, споразумението с Гърция трябва бъде одобрено от квалифицирано мнозинство в парламента. То обаче не може да се състави без гласовете на опозицията.

Управляващите социалдемократи също проведоха заседание на изпълнителния си комитет тази нощ. Партията на премиера Зоран Заев обяви, че над 600 хиляди граждани на страната са поискали продължаване на пътя към Европейския съюз и НАТО, посредством промяна на името й.

"Ако ВМРО продължи да тласка страната в бездната, тогава единствената възможност са предсрочни парламентарни избори веднага", обявиха от партията на Заев.