Операторът на строителството на газопровода "Северен поток 2", компанията Nord Stream 2 AG, която е контролирана от руската държавна корпорация "Газпром", обяви увеличаване на активността на чуждестранни (от гледна точка на Русия) военни кораби и самолети в района на извършваните работи, съобщи руската официална новинарска агенция "Новости".

Така например на 28 март в зоната за сигурност на руския тръбополагащ кораб "Фортуна" се била появила неидентифицирана подводница.

"Като се има предвид, че анкерните линии на "Фортуна" са разположени на разстояние повече от една миля, действията на подводницата биха могли да извадят от строя цялата система за позициониране на котвата на тръбополагащата баржа и да доведат до аварийно повреждане на тръбопровода", отбеляза операторът на проекта.

Блинкън предупреди Маас за санкции срещу фирмите, участващи в „Северен поток 2“

Блинкън предупреди Маас за санкции срещу фирмите, участващи в „Северен поток 2“

"Този тръбопровод разделя Европа"...

Активност проявявали и граждански кораби на чужди държави, които, както твърдят от руската компания, нарушавали зоната за сигурност, опасно се приближавали до баржата и не реагирали на исканията на екипажа.

"Става въпрос за очевидно планирани и подготвени провокации както с използването на риболовни кораби, така и на военни кораби, подводници и самолети с цел възпрепятстване на изпълнението на икономическия проект. Това е може би първият безпрецедентен случай от този род в историята", настояха от Nord Stream 2 AG.

В НАТО Блинкън предупреди Германия за "Северен поток 2"

В НАТО Блинкън предупреди Германия за "Северен поток 2"

Президентът Байдън е много ясен, той вярва, че тръбата е лоша идея

По-рано компанията обяви, че проектът вече е завършен на 95 процента. Оставало да се положат около 120 км тръби. Участват два руски кораба - "Фортуна" и "Академик Черски".

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. След налагането през 2019 г. на американски санкции срещу компаниите, участващи в него, работата беше спряна за около година.

Ръководителят на борда на директорите на "Газпром" Виктор Зубков увери, че проектът ще бъде завършен тази година.

Нови санкции на САЩ вече не можели да спрат "Северен поток 2"

Нови санкции на САЩ вече не можели да спрат "Северен поток 2"

Нови санкции силно щели да усложнят отношенията между САЩ и Германия