Засилва се напрежението във финансовата столица на Тайланд Банкок, съобщават световните медии.

Вчера тайландските власти предупредиха, че  ще спрат електричеството и доставките на вода на антиправителствените демонстранти. Днес обаче БиБиСи съобщава, че военните са отложили временно намеренията си за подобни мерки.

Въпреки това те ще предприемат действия, с които да обградят своеобразния лагер на протестиращите. Демонстрантите са се събрали в гъсто населен централен район, в който се намират голям брой учреждения, посолства, болници и други.

Барикадирали се зад автомобилни гуми и са се снабдили със стоки от първа необходимост.

Савасдипол Хатия, бивш генерал от тайландската армия, е ранен в главата при сблъсък в района на лагера на опозицията в столицата Банкок.
Хатия премина преди време на страната на червените ризи.
Очевидци съобщават и за други жертви.

БиБиСи допълва, че лагерът на т.нар. Червени ризи ще бъде обграден с военни автомобили. През него ще може да се излиза, но влизането е забранено. Всички пътища в района са блокирани, като на различни места са поставени дежурни военни, които проверяват преминаващите.

Демонстрантите блокират периодично различни централни части на Банкок от 14 май. В града са разположени близо 50 000 полицаи и военни.

Движението на червените ризи - Обединен фронт за демокрацията, вече повече от две месеца организира масови демонстрации с искане за оставки.

Червените ризи са привърженици на сваления през 2006 година с военен преврат премиер Таксин Чинават. Те считат, че демокрацията в Тайланд не е възстановена в степента, в която е била в годините преди преврата и настояват за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори.