Против руската ваксина срещу коронавирусната инфекция се провежда информационна кампания, финансирана от чужбина. Това обяви говорителят на руското военно министерство ген.-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"Ние знаем в детайли какви средства и ресурси са хвърлени от чужбина, за да дискредитират отечествената ваксина в света и в Русия", настоя той.

Според Конашенков "в социалните мрежи и финансирани с чуждестранни грантове рускоезични интернет ресурси се представят поредица от псевдоаналитични "разследвания" и лъжесвидетелства на "очевидци" за предполагаемата опасност от руската ваксина или поголовни "откази" от ваксинация, включително във Въоръжените сили на Руската федерация".

Турция няма да купува ваксина от Русия заради липса на "добри практики" при разработването ѝ

Турция няма да купува ваксина от Русия заради липса на "добри практики" при разработването ѝ

Това обяви турският здравен министър

Конашенков подчерта, че руската ваксина се отличавала с висока ефективност, а информационният пълнеж срещу нея нямало да подобри лечебните свойства на чуждестранните аналози.

Конашенков увери, че няма откази за ваксиниране със "Спутник V" сред военнослужещите, като успешният практически опит показвал ефективността и безопасността на ваксината.

"Дори като се вземат предвид доброволността на всякакви откази за ваксиниране със "Спутник V" сред военнослужещите", отбеляза той.

По думите на Конашенков "имунитетът, формиран след ваксинацията със "Спутник V" на всички ваксинирани: от ръководството на Въоръжените сили на Руската федерация до военнослужещите в различни подразделения, служи като гаранция за ефективността и безопасността на ваксината, създадена в Русия".

Близо 2 млн. дози са произведени от руската ваксина "Спутник V"

Близо 2 млн. дози са произведени от руската ваксина "Спутник V"

Това щяло да позволи масова имунизация на руснаците

Той също така подчерта, че в разработването и изпитванията на ваксината са взели пряко участие вирусолози на руското военно ведомство.

Според Конашенков около 100 000 военнослужещи щели да получат ваксината до края на тази година. "В съответствие с плана, одобрен от министъра на отбраната на Руската федерация, генерала от армията Сергей Шойгу, до края на 2020 г. около 100 000 военнослужещи ще бъдат ваксинирани срещу коронавируса", посочи той.

Генералът каза, че за изпълнение на тази задача във военните окръзи и в Северния флот са сформирани 300 бригади военни лекари. Доставката на ваксината дори до най-отдалечените военни гарнизони се извършвала само в медицински термоконтейнери, с изключение на нарушаването на температурния режим на съхранение.

Руски журналист, ваксиниран със "Спутник V", заболя от COVID-19

Руски журналист, ваксиниран със "Спутник V", заболя от COVID-19

Не е първият случай...

Към днешна дата руското военно министерство е получило 14,5 хиляди дози от ваксината. Повече от 10 хиляди военнослужещи са ваксинирани. Както отбеляза Конашенков, на първо място ваксината се получава от лекари, корабни екипажи, летателния състав на въздушно-космическите сили (както руснаците наричат военновъздушните си сили, б. р.), бойните екипажи на стратегическите ракетни войски, командни пунктове на всички нива, както и командири на подразделения на Въоръжените сили на Русия.

Ваксината срещу коронавирус, която беше регистрирана от Руската федерация на 11 август като първа в света, беше наречена "Спутник V". Препаратът е разработен от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея". Следрегистрационните проучвания на препарата започнаха в Москва на 7 септември, доброволците получиха първата ваксина на 9 септември. Общо в програмата участват 40 хиляди души, 10 хиляди от които са получили плацебо вместо ваксина.

Според руските власти ефективността на ваксината "Спутник V", както показвали междинните резултати от изследванията, надвишавала 95% на 42-ия ден след първата доза от лекарството, при условие че пациентът получи втора доза.

Русия се похвали с над 95% ефективност на ваксината си "Спутник V"

Русия се похвали с над 95% ефективност на ваксината си "Спутник V"

40 000 доброволци участват в третата фаза на клиничните изпитвания