Американските военни използват все повече в Сирия ужасяваща и секретна невзриваема ракета, която е изстрелвана от безпилотни самолети, и която използва летящи остриета, за да убива целите си, пише "Гардиън".

Определяна като по-малко вероятно да убива мирни хора, така наречената бомба нинджа, чието разработване беше разкрито за първи път миналата година, е била използвана няколко пъти през последната година за убиване на бойци в Сирия, включително такива, свързани с "Ал Кайда", като последно това е станало по-рано този месец.

Официално обозначено като Hellfire AGM-114R9X, обикновено съкратено до R9X и понякога познато като "Летящият Гинсу", оръжието все по-често се използва при целенасочени убийства от Съвместното командване за специални операции на САЩ.

Снимка показва последствията от удар на секретна американска ракета в Сирия

Снимка показва последствията от удар на секретна американска ракета в Сирия

Ракетата може да е модифицирана версия на ракетата

Ракетата, за която се смята, че е била използвана за първи път през 2017 г., за да убие тогавашния втори човек в йерархията на "Ал Кайда", Абу Хаир ал Масри, в провинция Идлиб, за пръв път привлече по-широко внимание, когато нейното съществуване беше разкрито от статия в "Уолстрийт джърнъл" през миналата година.

Оръжието използва комбинация от силата на 45-килограмов плътен материал, летящ с висока скорост, и шест прикрепени остриета, които се разгръщат преди удара, за да разбие и нареже жертвите си.

Видеото, което се появи през юни тази година, публикувано от Сирийския център за наблюдение на правата на човека, изглежда показва останките на една от ракетите, използвани при удар по превозно средство, също в Идлиб, убил йорданец и йеменец, и двамата членове на "Хурас ал Дин", групировка, свързана с "Ал Кайда".

Смята се, че оръжието е разработено по време на администрацията на Барак Обама по време, когато политиката на САЩ за целенасочени убийства с безпилотни летателни апарати предизвика значителна критика за броя на цивилните жертви, причинени от ударите.

WSJ: САЩ имат тайна високоточна ракета

WSJ: САЩ имат тайна високоточна ракета

ЦРУ и Пентагонът поне два пъти са използвали нова ракета, но са запазили нейното съществуване в тайна

Откакто започна да се използва оръжието се използва пестеливо, очевидно най-често в Сирия.

Според в. "Ню Йорк таймс" най-скорошната употреба на ракетата е била на 14 септември, когато според съобщенията тя е била използвана за убийството на тунизиеца Саяф ал Тунси.

Наблюдатели предполагат, че все по-широкото използване на оръжието в Сирия, което все повече е насочено към членове на ръководството на филиали на "Ал-Кайда", е обусловено от сложността на операциите в Сирия, където САЩ се налага да работят около много сериозни сили на Русия.

Неексплозивната версия на ракетата Hellfire с остриета е последната версия на оръжие, което е претърпяло няколко модификации, откакто е използвано за въоръжаване на невъоръжените преди това безпилотни летателни апарати Predator около 2000 г.

Първите ракети Hellfire са проектирани за поразяване на танкове с мощни заряди, използвани в Афганистан, за което те се смятат за ненапълно подходящи.

По-късно разработена версия носеше по-тежка експлозивна бойна глава, но която от своя страна доведе до проблеми с цивилни жертви, което доведе до разработването на R9X.

До май миналата година се смяташе, че оръжието е използвано не повече от половин дузина пъти. Но оттогава насам изглежда, че се използва все по-често.

Изглежда, че новата ракета е проектирана за употреба при обстоятелства, при които по-конвенционална експлозивна ракета може да не се използва заради опасения от избиване на мирни хора.

Въпреки че признава, че оръжието изглежда по-малко опасно за цивилните, Иън Овъртън от "Действие срещу въоръженото насилие" предупреди, че е погрешно впечатлението, че то е "по-хуманитарно оръжие".