Пакистанските сили за сигурност нахлуха в скривалище на талибани, като 11 души от терористичната група са били убити при операция през нощта. Това предават от Associated Press.

Базираното на разузнаване нападение е било в отговор на крайпътна атака в неделя, където бомба причини смъртта на седем войници в квартала Лаки Марват в Хайбер Пахтунхва на границата с Афганистан, се казва в изявление на военните.

Операцията все още продължава, добавят от пакистанските сили, "за премахване на всеки друг терорист, открит в района" и с решителност "да унищожат заплахата от тероризъм" в страната.

Към момента никой не е поел отговорност за атаката в неделя, но се смята, че вината ще бъде хвърлена върху пакистанските талибани, известни като Tehrik-e-Taliban Pakistan или TTP. Те са съюзници на афганистанските талибани, но са отделна групировка. TTP са засили атаките си в региона, откак талибаните поеха контрол над властта в Афганистан през 2021 г.

Допълнително, от AP напомнят, че пакистанските власти често обвиняват талибанските управници в Афганистан, че дават подслон на бойци на TTP. От Кабул многократно са отричали тези обвинения. Пакистанските талибани са категорични, че не използват афганистански територии за атаки в Пакистан.

Шестима загинали при атентат в Пакистан

Шестима загинали при атентат в Пакистан

Поредна атака за седмицата