Председателят на долната камара на руския парламент предупреди, че Украйна въвлича Съединените щати и Европа в голяма глобална война и в четвъртък призова западните лидери да действат отговорно, за да избегнат катастрофа, цитира думите му "Ройтерс".

Войната на президента Владимир Путин в Украйна предизвика най-лошия срив в отношенията между Русия и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. Сега Русия напредва по фронтовата линия в Украйна.

"Режимът в Киев въвлича САЩ и европейските страни в голяма война", каза Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, който е близък съюзник на Путин и член на Съвета за сигурност на Русия.

Той каза, че украинските законодатели се опитват да убедят Съединените щати да позволят на Киев да използва доставени от САЩ оръжия, за да удря по руска територия.

"Този ​​път води до трагедия, която може да засегне цялото човечество", каза Володин. "Западните политици трябва да осъзнаят своята отговорност и да направят всичко, за да не доведат ситуацията до глобална катастрофа.

Блинкън: САЩ не забраняват на Киев да удря цели в Русия с американски оръжия

Блинкън: САЩ не забраняват на Киев да удря цели в Русия с американски оръжия

До седмици ще се подпише споразумение за сигурност между САЩ и Украйна

В Киев в сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, каза, че Вашингтон "не е насърчил или позволил удари извън Украйна, но в крайна сметка Украйна трябва сама да вземе решения за това как ще води тази война".

"Бяхме ясни относно нашата собствена политика, но отново, това са решения, които Украйна трябва вземе за себе си", каза Блинкен, според стенограма на неговите коментари, предоставена от Държавния департамент на САЩ.

Украйна твърди, че има право да атакува руски цели, тъй като ежедневно е удряна от руски ракети. Съединените щати са предпазливи относно оръжията им да бъдат използвани в пряка атака срещу Русия, най-голямата ядрена сила в света, поради по-големите рискове.

Путин и президентът на САЩ Джо Байдън предупредиха, че пряка конфронтация между Русия и водения от САЩ военен съюз НАТО може да предизвика Трета световна война.

Русия предупреди, че използването на американски и западни оръжия срещу цели в Русия може да предизвика ново ниво на конфронтация. Путин нареди тактически учения с ядрено оръжие, отчасти като отговор на изявленията на Запада.

"Всяко използване на американски и европейски оръжия за атака на мирни градове на Руската федерация ще изисква използването на по-мощни оръжия за защита на гражданите на нашата страна", каза Володин.

Миналата седмица Путин обвини Запада, че рискува глобален конфликт и каза, че на никого няма да бъде позволено да заплашва Русия.

ISW: САЩ трябва да разрешат на Украйна да удря по руска територия

ISW: САЩ трябва да разрешат на Украйна да удря по руска територия

Руските сили са напреднали на не повече от 8 км от границата с Харковска област